Na hlavný obsah

Nové americké stíhačky budú mať možno nový domov. Vláda zvažuje ich presun zo Sliača

Letisko v Sliači nie je pripravené na ich prílet.

Nové americké stíhačky budú mať možno nový domov. Vláda zvažuje ich presun zo Sliača
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vláda zvažuje, že stíhačky F-16 presunie po ich prílete na Slovensko zo základne Sliač na vojenské letisko Kuchyňa. Uvádza sa to v programovom vyhlásení vlády. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) kritizuje predošlú vládu, že letisko Sliač nedokázala pripraviť na ich prílet.

Rekonštrukcia letiska Sliač pre stíhačky F-16, ktorú pripravovala ešte vláda Petra Pellegriniho v roku 2018, mešká minimálne rok.

Kaliňák hovorí, že letisko nebude na ich prílet pripravené ani ten budúci. „Bývalá vláda neurobila v podstate nič, aby sa naše letiská pripravili k prijatiu nových stíhačiek F-16 toto leto,“ povedal.

Umiestneniu amerických stíhačiek na Slovensku sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

„To, že v zámere bývalej vlády Roberta Fica, resp. Petra Pellegriniho, bolo, že za 46 miliónov sa bude letisko opravovať. Už dnes sme na sume okolo 200 miliónov, lebo taká komplexná musela byť oprava,“ ozrejmil exminister obrany Jaroslav Naď (Demokrati).

Kaliňák zvažuje dočasné umiestnenie stíhačiek na vojenskej základni Kuchyňa na Záhorí. „Ktorá je uprostred vojenského priestoru, čiže zásah do civilného života je menší ako letisko, ktoré je vtesnané obuvákom medzi diaľnicu, mesto Sliač, Banskú Bystricu a Zvolen,“ vysvetlil.

Niektorí by boli sklamaní

Najprv chce však hovoriť s obyvateľmi regiónu o pozitívach a negatívach umiestnenia lietadiel. Odsun stíhačiek na Záhorie by v Sliači uvítali.

„Pretože by tu nebol hluk, ktorého sa bojíme. Ale na druhej strane by časť obyvateľov bola sklamaná, pretože sú to hlavne zamestnanci letiska, piloti, ktorí k lietadlám patria. A tým pádom by chodili na týždňovky alebo by sa presťahovali,“ uviedla starostka Sliača Ľubica Balgová.

Sliačske letisko je navyše strategickým letiskom Severoatlantickej aliancie. „K takémuto kroku prikročiť bez konzultácie a bez nejakého konsenzu so spojencami z NATO myslím si, že nie je ani možné,“ priblížil bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Na výcviku v Spojených štátoch je aktuálne desať slovenských pilotov. Prvé stíhačky F-16 by na Slovensko mali doletieť v polovici budúceho roka. Či pristanú na Záhorí, alebo tu v Sliači, je nateraz stále otázne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko