Na hlavný obsah

Na čo si dávať pozor počas letnej dovolenky? Rezort zahraničia pripomína, čo môže slovenským turistom v prípade núdze pomôcť

Minister Blanár ľudí vyzval, aby boli opatrní.

Na čo si dávať pozor počas letnej dovolenky? Rezort zahraničia pripomína, čo môže slovenským turistom v prípade núdze pomôcť
Ilustračná snímka - dovolenka v Chorvátsku. Foto: TASR

Sezóna letných dovoleniek sa pomaly začína. Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) pripomína občanom, aby boli počas cestovania do zahraničia opatrní.

„Ak by sa občan dostal do problémov v zahraničí, môže sa obrátiť na zastupiteľský úrad,“ upozornil. Dodal však, že možnosti konzulátu limitujú zákony danej krajiny.

Minister pripomenul, že občania majú možnosť pred vycestovaním do zahraničia dobrovoľne vyplniť registračný formulár. Ten nájdu na stránke ministerstva zahraničných vecí.

„Umožňuje rezortu, aby občanov v prípade mimoriadnej situácie rýchlo informoval,“ uviedol Blanár. Ako príklad spomenul požiare, ktoré sú častou komplikáciou letných dovoleniek.

Občania majú k dispozícii aj aplikáciu Svetobežka, ktorú si môžu stiahnuť do svojich mobilných telefónov. „Tá im poskytne množstvo informácií, ktoré sú potrebné pri ceste do zahraničia. Napríklad kontakty na zastupiteľské úrady, informácie o danej krajine, kam vycestovali. Ale aj SOS tlačidlo, ktoré sa dá inicializovať v prípade potreby,“ opísal Blanár.

Poistenie, lieky, doklady

Pripomenul aj dôležitosť uvítacej SMS, ktorú občania obdržia pri prekročení hranice Slovenskej republike. Tá obsahuje základné informácie, napríklad číslo na zastupiteľský úrad, v danej krajine a podobne.

Igor Pokojný, generálny riaditeľ konzulárnej sekcie rezortu diplomacie, pripomenul význam cestovného poistenia. „Poistenie rieši viac ako polovicu problémov,“ tvrdí. Občanov zároveň vyzval, aby nenosili spolu peniaze a doklady. Ak majú možnosť nechať si ich na ubytovaní v bezpečnostnom trezore, tak by tak mali urobiť.

V prípade, že užívate nejaké lieky, je potrebné, aby ste sa uistili, že ich máte dostatok. Overte si, či ich môžete v danom množstve prevážať do krajiny, do ktorej cestujete alebo potrebujete potvrdenie od lekára.

Pokojný zároveň dovolenkárov vyzval, aby dodržiavali predpisy danej krajiny, ktoré sa môžu líšiť od našich a aby rešpektovali aj kultúrne zvyklosti miestnych, napríklad čo sa týka oblečenia.

Adrián Havelka, riaditeľ úradu medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia Policajného zboru, pripomenul, že aj tento rok budú slovenskí policajti hliadkovať v Chorvátsku a dohliadať na bezproblémový priebeh turistickej sezóny v tejto, Slovákmi obľúbenej, prímorskej krajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko