Na hlavný obsah

Na trhu práce chýbajú informatici, firmy hľadajú spôsoby, ako ich prilákať

Absolventi odchádzajú do zahraničia.

Na trhu práce chýbajú informatici, firmy hľadajú spôsoby, ako ich prilákať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najväčší záujem firiem je o informatikov. Na trhu práce je ich nedostatok. Podľa Študentskej rady vysokých škôl odchádzajú absolventi do zahraničia, kde majú lepšie pracovné podmienky aj plat. Firmy hľadajú spôsoby, ako ich prilákať.

Martin študuje štvrtý rok umelú inteligenciu na univerzite v Holandsku. Pracovať na Slovensku nemieni. „V zahraničí je oveľa viac možností, taktiež aj platovo je to násobne viac zaujímavé. Sú tu aj lepšie veci, čo sa týka infraštruktúry, ako napríklad zdravotníctvo,“ hovorí.

Pracovný trh kvalitných informatikov potrebuje. Túto pozíciu zamestnávatelia najviac vyhľadávajú. „V priemere si jeden životopis absolventa otvorilo minulý rok tri a pol firmy, čo je najviac. Druhí najatraktívnejší sú absolventi strojárstva a stavebníctvo,“ priblížila PR manažérka Alma Career Slovakia Ľubica Melcerová.

Dopytu po informatikoch na pracovnom trhu sa v Správach RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

„Krivka ponuky a dopytu na pracovnom trhu je obrátená. Ľudia sú v lepšej vyjednávacej pozícii, môžu si vyberať,“ povedal vedúci úseku ľudských zdrojov IT firma Vladislav Sochanič.

Priemerný plat, ktorý im firmy ponúkajú, je okolo 2 200 eur, u absolventov 1 600 eur. „Vidina lepšieho platu, lepšej životnej úrovne. Toto sú najčastejšie dôvody, ktoré nám uvádzajú študenti,“ hovorí poverený podpredseda Študentskej rady VŠ Miroslav Malinovský

Požiadavky novej generácie

Na požiadavky mladých, nastupujúcej generácie Z, musia reagovať aj zamestnávatelia. „Tá generácia hľadá rovnováhu medzi osobným a pracovným životom. Často sa stretávam na pohovoroch s tým, či môžem pracovať niekde z pláže zo zahraničia. Môžu si vodiť domácich miláčikov, máme game a relax zóny,“ hovorí Sochanič.

Zastaviť odliv mladých si dala za cieľ ešte úradnícka vláda. Pre tú terajšiu spísali tipy, ako na to. Tá má však vlastné riešenia. „Štipendiá na nedostatkové povolania. Študenti môžu získať 16 500 eur, ak sa prihlásia na technické smery, ktoré nám chýbajú,“ vyhlásil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Domáce vysoké školy mladým taktiež ponúkajú benefity. „Medzinárodná akreditácia, ktorú má na svete len šesť percent škôl. Študentom ponúkame možnosť získať dvojité diplomy,“ vysvetlil hovorca Ekonomickej univerzity v Bratislave Miroslav Horňák.

Podľa pracovného portálu majú firmy záujem najmä o študentov Fakulty hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko