Na hlavný obsah

Informatici kritizujú tender akciovky Slovensko IT. Minister investícii dal spoločnosť aj tender preveriť

Tender má byť v rozpore so zákonom.

Informatici kritizujú tender akciovky Slovensko IT. Minister investícii dal spoločnosť aj tender preveriť
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Peter Balík. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík nechal preveriť fungovanie štátnej akciovky Slovensko IT. Kritizovaný tender, ktorý sa spomína v posledných dňoch, podľa IT združení len poukazuje na dlhodobú nefunkčnosť spoločnosti. Minister investícii Peter Balík si nechal urobiť analýzu tendra aj fungovania spoločnosti.

Slovenská IT asociácia otvorene kritizuje tender štátnej akciovky v hodnote 15 miliónov eur, ktorým chce štátna firma zabezpečiť špecializovaných IT expertov. Tí by sa mali podieľať na projektoch, pre ktoré firma nemá expertov v internom stave. Podľa asociácie je tender v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní.

„Nie je totiž vhodná pre nákup ľudí, ale skôr tovarov a služieb. Toto zlé a veľmi úzko nastavené verejné obstarávanie diskriminuje veľké množstvo potenciálnych uchádzačov a obmedzuje férovú hospodársku súťaž. Nemôžu sa ho zúčastniť živnostníci alebo malé špecializované firmy,“ priblížil hovorca IT asociácie Juraj Kadáš.

Tendru štátnej akciovej spoločnosti sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka RTVS Denisa Žilová:

Spoločnosť Slovensko IT, ktorej jediným akcionárom je ministerstvo investícii, si za tendrom stojí. Neporušuje hospodárnosť a efektívnosť súťaže.

„Zvolením v IT odvetví štandardného postupu zabezpečíme, aby sa o jednotlivé projektové požiadavky mohol uchádzať čo najviac kvalifikovaných ľudí. Profily odborníkov, o ktorých súťažíme, vychádzajú zo zákonných potrieb realizovaných a plánovaných IT projektov.

Spoločnosť je prežitkom, tvrdí analytik

Podľa Ľubora Illeka zo Slovensko Digital je súťaž na zabezpečenie externých dodávateľov len vrcholom ľadovca nefunkčnosti celej spoločnosti.

„Už aj doteraz Slovensko IT nevedela poriadne plniť zadanie, ktoré dostávala. Tieto verejné obstarávania to dokazujú. Budú si ďalej obstarávať tie služby, ktoré mali zabezpečiť sami. V tejto chvíli sa zo Slovensko IT z veľkej časti stane zbytočný medzičlánok,“ uviedol.

Analytik portálu Touch IT Ondrej Macko považuje štátnu akciovku za prežitok doby. „Ja si myslím, že by to malo riešiť samotné ministerstvo, ktoré bude rozdeľovať. Malo by zodpovedať za to, ktorá zákazka komu patrí. Nemyslím si, že by tam mala vystupovať len tá štátna akciová spoločnosť,“ skonštatoval.

Minister investícii Peter Balík nechal tender preveriť. „Okrem toho analyzujeme stav hospodárenia tejto spoločnosti vo všeobecnosti,“ dodal s tým, že problém so spoločnosťou vyrieši čo najskôr. Združenia totiž upozorňujú, že čas sa kráti – hrozí, že prídeme o financovanie projektov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál