Na hlavný obsah

Nová nádej pre pacientov s melanómom: Personalizovaná vakcína zvyšuje šancu na prežitie

Melanóm ročne viac ako 150-tisíc ľudí na celom svete.

Nová nádej pre pacientov s melanómom: Personalizovaná vakcína zvyšuje šancu na prežitie
Dermatologické vyšetrenie znamienka dermatoskopom. Foto: TASR

Prvá personalizovaná mRNA vakcína určená na liečbu pacientov s rakovinou kože znižuje podľa štúdie výrazným spôsobom riziko úmrtia a recidívy choroby, čo lekári označujú za „veľmi pôsobivé“ výsledky, píše v utorok (4. 6.) denník The Guardian.

Podľa údajov Svetového fondu pre výskum rakoviny z roku 2020 postihne melanóm ročne viac ako 150-tisíc ľudí na celom svete. Ak sa ľudia nezačnú proti slnku viac chrániť, v roku 2040 bude podľa odborníkov u mužov najčastejším nádorom a u žien druhým po nádoroch prsníka.

Výsledky štúdie vakcíny vyvinutej spoločnosťami Moderna a Merck prezentovali na významnej svetovej konferencii o rakovine. Podľa zistení sa u pacientov, ktorým bola podaná vakcína po odstránení melanómu v treťom či štvrtom štádiu, riziko úmrtia alebo návratu ochorenia po troch rokoch znížilo o 49 percent.

„Hoci sa musíme pozrieť na čísla o päť a desať rokov, najväčšie riziko recidívy sa v tejto skupine objavuje v prvých dvoch rokoch,“ uviedla onkologička Georgina Longová.

Do štúdie sa zapojilo 157 pacientov. Časť dostala vakcínu v kombinácii s prípravkom Keytruda, časť iba keytrudu. Kombinácia lieku s vakcínou podľa Longovej znížila riziko návratu choroby na 25 percent.

Dôležitá je prevencia

Onkologička však zároveň upozorňuje, že tieto výsledky sú „signálom“, ale treba vykonať rozsiahlejšiu štúdiu. Miera 2,5-ročného prežitia bez recidívy pri kombinovanej liečbe bola 74,8 percenta. V porovnaní s 55,6 percentami u pacientov, ktorým podali iba Keytrudu. Vypočuli si účastníci najväčšej svetovej konferencie o rakovine – zasadnutia Americkej spoločnosti pre klinickú onkológiu (ASCO) v Chicagu. Do testovania vakcíny sa zapojila okrem iného aj Británia.

Vakcína známa ako mRNA-4157 (V940) zostavená na mieru každému pacientovi. Hovorí jeho telu, aby zabilo všetky zvyšné rakovinové bunky a zabránilo návratu choroby. Operatívne pacientovi odoberú vzorku nádoru, ktorý následne použijú na vytvorenie vakcíny na mieru. Píše The Guardian s tým, že vo výrobe látky sa využíva sekvenácia DNA a umelá inteligencia.

„Výsledky tejto štúdie majú zásadný význam nielen pre liečbu melanómu, ale sú tiež základom a meradlom pre liečbu ďalších typov rakoviny,“ uviedla Longová podľa televízie Sky News. „Táto štúdia v tretej fáze je prvou svojho druhu a je jedným z najväčších úspechov nielen v oblasti melanómu, ale v celej oblasti rakoviny,“ poznamenala.

„Naším ďalším krokom je spresniť, kto dostane akú imunoterapiu pred operáciou. Pretože niektorí pacienti budú potrebovať kombináciu a iní nie,“ dodala.

Ľudia by sa podľa odborníkov mali chrániť ešte pred tým, ako melanóm vznikne. „Prevenciou je nepoužívať soláriá, neležať na slniečku a neopaľovať sa aktívne, cez poludnie nechodiť na slniečko vôbec.“ Vymenoval spôsoby prevencie prednosta Dermatovenerologickej kliniky 3. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe Petr Arenberger. Ako základnú ochranu odborníci odporúčajú ochranné krémy s UV filtrom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet