Na hlavný obsah

Štyrom z piatich prípadov rakoviny kože sa dá predísť, dôležitá je ochrana pred slnkom, uviedla riaditeľka Ligy proti rakovine

Počet prípadov tohto ochorenia má na Slovensku rastúci trend.

Štyrom z piatich prípadov rakoviny kože sa dá predísť, dôležitá je ochrana pred slnkom, uviedla riaditeľka Ligy proti rakovine
Riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová. Foto: RTVS

Počas horúcich a najmä slnečných dní by sme nemali zabúdať na ochranu pokožky. Nadmerné opaľovanie totiž môže spôsobiť rakovinu kože. Počet prípadov na Slovensku má podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií stúpajúci trend. V roku 2021 zaznamenalo nárast o takmer 7 800 prípadov.

Nielen sa Slovensku, ale celosvetovo najrozšírenejším je najmä malígny melanóm, uviedla riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová. Celosvetovo ho podľa nej pribúda ročne 230-tisíc. „Žiaľ, prognózy sú naozaj nelichotivé. Očakáva sa, že ak bude trend pokračovať, tak do roku 2040 výskyt rakoviny kože stúpne o 85 percent,“ priblížila.

Aj napriek tomu, že rakovina kože je dedičná, slnenie, resp. nadmerný príjem slnečných lúčov ju spôsobuje najčastejšie. „Pritom až štyrom z piatich prípadov sa dá predísť,“ uviedla.

Preto by ľudia podľa Kováčovej na to mali myslieť a pri slnení používať prostriedky na ochranu kože pred slnečným žiarením. Okrem toho je treba vedieť si správne vybrať. „V našich podmienkach aspoň od faktoru 30 a viac,“ uviedla. Vyzdvihla tiež dôležitosť správnej aplikácie opaľovacích prostriedkov. „Aspoň 30 minút pred vstupom do vody a natieranie zopakovať každé dve hodiny. Pri častom kúpaní aj častejšie,“ vysvetlila Kováčová.

Rozdiely medzi UVA a UVB žiarením, správnom výbere a aplikácii ochranných prostriedkov vysvetlila riaditeľka Ligy proti rakovine v rozhovore s redaktorom RTVS Radoslavom Šebom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko