Na hlavný obsah

Nové domy so stovkami apartmánov mali postaviť bez kanalizácie. Nakoniec však na Liptove našli riešenie

Bude to mať ekologický aj ekonomický prínos.

Nové domy so stovkami apartmánov mali postaviť bez kanalizácie. Nakoniec však na Liptove našli riešenie
Výstavba nového domu so stovkami apartmánov. Foto: RTVS

Na Liptove hrozilo, že nové domy so stovkami apartmánov budú stavať bez kanalizácie – len so žumpami. A to v lukratívnej lokalite Liptovskej Mary. Nakoniec je všetko inak. Mesto sa s majiteľmi pozemkov dohodlo na rozšírení a stavbe novej kanalizácie.

Do konca roka by na severnom brehu Liptovskej Mary mali pribudnúť takmer tri kilometre novej kanalizácie a vodovod.

Novej kanalizácii v lokalite Liptovskej Mary sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Milan Velecký:

„Územným plánom mesta Liptovský Mikuláš a Liptovského Trnovca je v tejto chvíli vyriešených niekoľko desiatok až stoviek hektárov pôdy, ktoré sú pripravené a boli historicky pripravené na zastavanie, ale v tejto chvíli nie je možné spustiť výstavbu,“ priblížil generálny riaditeľ Liptovskej vodárenskej spoločnosti Matej Géci.

Kanalizačná prípojka sa totiž končí v akvaparku za mestom a nie je verejná – patrí prevádzkovateľovi akvaparku. To sa zmení.

„Po zrealizovaní tohto projektu Tatralandia postupuje a darúva mestu alebo Liptovskej vodárenskej spoločnosti túto kanalizačnú prípojku. A partneri z Liptovskej vodárenskej spoločnosti túto prípojku prebudujú na verejnú kanalizáciu,“ uviedol riaditeľ TMR Real Estate Igor Mráz.

Ekologický aj ekonomický prínos

A rozšíria ju na takmer trojnásobok – za peniaze majiteľov pozemkov, ktorí tam chcú stavať. Bez kanalizácie by im totiž zostávali len zastarané žumpy.

„Znamenalo by to, že by sme vozili odpadovú vodu hore dole, čo znamená tiež zaťaženie pre prírodu a okolitý región takže preto sme sa rozhodli spojiť sily,“ priblížil zástupca staviteľa apartmánového domu Ján Gemzický.

„Stavať to budeme my, našimi strojmi a našimi zamestnancami, s tým, že celkovú investíciu napočítali niekde na úroveň 2,5 miliónov eur,“ hovorí Géci.

Pre mesto to bude mať ekologický aj ekonomický prínos. „Ekologicky v tom, že si chceme ochrániť našu prírodu do budúcnosti, a predovšetkým Liptovskú Maru. A ekonomicky v tom, že z toho vyplynú ďalšie benefity v podobe dane z nehnuteľnosti, ale aj dane z ubytovania,“ hovorí primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Novú kanalizáciu vybudujú popri ceste druhej triedy medzi Liptovským Mikulášom a Liptovským Trnovcom. A ak samosprávy získajú peniaze z eurofondov, na jej povrchu by mohol vzniknúť nový cyklochodník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny