Na hlavný obsah

Na Liptovskej Mare kontrolovali plavidlá, inšpekcii sa nevyhla ani výletná loď Mária

Kontroly budú pokračovať až do konca letnej sezóny.

Na Liptovskej Mare kontrolovali plavidlá, inšpekcii sa nevyhla ani výletná loď Mária
Kontrole Dopravného úradu sa nevyhla ani výletná loď Mária. Foto: RTVS

Na Liptovskej Mare kontrolovali plavidlá. Pracovníci Dopravného úradu sa pozreli nielen na malé jachty, ale aj väčšie výletné lode. Kontroly robia pravidelne – najmä pre bezpečnosť cestujúcich.

Výletná loď Mária odvezie 55 cestujúcich. Pre chladnejšie a daždivejšie počasie ich na palube bolo oveľa menej. Uprostred Liptovskej Mary loď čakalo neplánované zdržanie – kontrola Dopravného úradu.

Inšpektori nekontrolujú len dokumenty – lodné osvedčenie a odbornú spôsobilosť kapitána alebo vodcu malého plavidla, čo je akýsi technický a vodičský preukaz na vode.

Téme sa venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

„Plavební inšpektori taktiež kontrolujú aj dodržiavanie plavebnej bezpečnosti, ktoré nám na týchto vodných dielach určuje plavebné opatrenie. A majú kompetenciu kontrolovať povolený počet osôb,“ vysvetlil vedúci divízie vnútrozemskej plavby Dopravného úradu Stanislav Hanzel.

„Ja si nedovolím, pretože ja mám kapacitu lode 55 ľudí a presne toľko lístkov, koľko je kapacita lode, toľko predajú. Čiže nikdy sa nestane, že by bola loď preplnená pasažiermi navyše,“ uviedol kapitán výletnej lode Mária Milan Dírer.

Policajné člny ako prevencia

Člny polície a Dopravného úradu však na Liptovskú Maru patria. „Kapitán lode alebo vodca malého plavidla by určite nemal požívať alkoholické nápoje. To sa, bohužiaľ, v niektorých prípadoch stáva. Na to je výborná prevencia, keď sa objaví čln polície,“ priblížil generálny manažér rezortu Marína Liptovská Mara Jozef Juríčka.

Piatková (28. 7.) kontrola na Liptovskej Mare dopadla v poriadku, žiadnych hriešnikov nezistili. Ale kontroly budú pokračovať až do konca letnej sezóny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny