Na hlavný obsah

Obce Bratislavského kraja sa spoliehali na Slobodu zvierat. Po novom už od nich túlavé psy prijímať nebude

Starostovia sú z kroku Slobody zvierat prekvapení.

Obce Bratislavského kraja sa spoliehali na Slobodu zvierat. Po novom už od nich túlavé psy prijímať nebude
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Sloboda zvierat bude brať túlavých psov z väčšiny samospráv Bratislavského kraja už iba do septembra. Hromadne s nimi zrušila zmluvy, starostovia hľadajú alternatívy.

Adopcie viaznu a my už nevládzeme. Riaditeľka Slobody zvierat tvrdí, že im dochádza kapacita. „Zo začiatku sme skutočne robili výjazdy ku všetkým opusteným alebo túlavým zvieratám v intravilánoch obcí. Ale vzhľadom k počtu kilometrov to nebolo vždy reálne,“ ozrejmila riaditeľka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Psov začala odchytávať aj mestská polícia. Ak nenašli majiteľa, prišla Sloboda zvierat. Ani to už robiť nebude. „Mali dostatočnú dobu na to, aby si vytvárali vlastné útulky a karantény, mohli sa spojiť viaceré obce, vytvoriť si vlastné karanténne zariadenie,“ podotkla Dugovičová.

Zmluvy platia do septembra. Väčšinu starostov toto rozhodnutie prekvapilo. Aj keď môžu nadviazať spolupráce s inými stanicami, bude ich to stáť oveľa viac. V Slobode zvierat platili za 1 psa 50 až 76 eur. Ak starostovia uzavrú zmluvy s konkurenciou, 1 pes by ich stál v priemere 400 eur.

„Bral som to roky, že to je služba, ktorú nám poskytujú, za ktorú platíme. Je to nová situácia, už som aj hľadal možných dodávateľov, len je to cez Karpaty, takže budem hľadať ešte alternatívu,“ uviedol starosta obce Lozorno Ľuboš Tvrdoň.

„Trošku som zostal sklamaný z postoja Slobody zvierat, všade sa prezentujú ako majú radi zvieratá. Toto bolo trochu vrazenie noža do chrbta z toho dôvodu, že my keď sme Slobodu zvierat zásobovali, tak to boli dva – tri psíky za rok,“ reagoval starosta obce Zohor Martin Zálesňák.

„Obcí bolo dosť krát jeden psík, tak to bolo niekedy aj 20 – 30 psov, ktoré sa museli umiestniť v útulku a druhá časť obcí bola taká, že za šesť rokov nám nepriviezli ani jedného psa,“ priblížila Dugovičová.

Prečo sloboda zvierat hromadne ruší zmluvy zisťovala v relácii RTVS Aktuálne :24 redaktorka Natália Dvoranová:

Lozorno len s jedným policajtom

Napríklad v Lozorne je momentálne iba jeden mestský policajt. Keďže nemá školenie na odchyt psov, rozhodnutie Slobody zvierat im situáciu skomplikovalo.

„V minulosti sme mali kolegov, ktorí mali odbornú spôsobilosť, odišli odtiaľto takže momentálne sme v štádiu, že sa odchyt vykonávať nedá,“ povedal poverený náčelník Obecnej polície Lozorno Rastislav Rybár.

„Máme tu lokalitu, kde sa nám generuje takéto množstvo túlavých psov, nie je to jednoduché, ak je to veľký pes, tak odchytiť,“ poznamenal Ľuboš Tvrdoň.

„Musím počkať na rozhodnutie starostu, kto bude nový partner k odchytu,“ informoval Rybár. Sloboda zvierat v budúcnosti obnovu zmlúv s niektorými samosprávami nevylučuje. Starostom odkazuje, že ak budú potrebovať pomôcť so psom v zlom zdravotnom stave, pomôžu aj bez zmluvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny