Na hlavný obsah

Po maturite nasleduje ďalšia skúška, a to na úradoch: Aké povinnosti majú študenti po ukončení štúdia?

Podobné pravidlá platia aj pre absolventov vysokých škôl.

Po maturite nasleduje ďalšia skúška, a to na úradoch: Aké povinnosti majú študenti po ukončení štúdia?
Maturanti pred začiatkom písomnej maturity zo slovenského jazyka. Foto: TASR

Po minulotýždňových ústnych maturitách majú mnohí absolventi pred sebou prvé väčšie vybavovania na úradoch. Aké povinnosti majú maturanti po ukončení štúdia?

Štát považuje maturanta za študenta do konca augusta. Ak si chce po lete hľadať prácu, môže sa zaevidovať na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie.

„Stačí, aby si priniesol so sebou občiansky preukaz a takisto kópiu vysvedčenia o maturitnej skúške, prípadne originál k nahliadnutiu,“ priblížila hovorkyňa Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny Marianna Šebová.

Ak tak nespraví do 10. septembra, štát ho bude považovať za dobrovoľne nezamestnaného. V takomto prípade si musí začať platiť zdravotné poistenie sám.

Aké povinnosti majú maturanti po ukončení štúdia v Správach RTVS zhrnula redaktorka Andrea Šeligová:

„Vyplýva z toho povinnosť nahlásiť túto skutočnosť zdravotnej poisťovni, a to do ôsmeho októbra príslušného roku, kedy skončil štúdium,“ uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marianna Bublavá.

Podobné pravidlá platia aj pre absolventov vysokých škôl. Ak sa chcú zaevidovať na úrade práce, na rozdiel od maturantov na to majú len desať dní od štátnic.

Sociálne odvody

Kým je absolvent nezamestnaný, odvody do Sociálnej poisťovne platiť nemusí. Keď sa zamestná, všetky odvodové povinnosti zaňho rieši zamestnávateľ. Odvody si musí platiť sám, ak sa stane samostatne zárobkovo činnou osobou, aj to až po roku podnikania na základe daňového priznania.

„Na základe jeho príjmov z roku 2024 dáme tomuto nášmu poistencovi vedieť, aké mu v roku 2025 vzniknú odvody, koľko bude platiť do Sociálnej poisťovne,“ vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Ak absolvent po maturite pokračuje v štúdiu na vysokej škole alebo sa rovno zamestná, nemusí sa evidovať na úrade práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko