Na hlavný obsah

Princezná Kate vystúpila prvýkrát od diagnostikovania rakoviny na verejnosti. V liečbe robí pokroky, ale stále nie je mimo ohrozenia

Zúčastnila sa na slávnostnej vojenskej prehliadke.

Princezná Kate vystúpila prvýkrát od diagnostikovania rakoviny na verejnosti. V liečbe robí pokroky, ale stále nie je mimo ohrozenia
Princezná Kate vystúpila prvýkrát od diagnostikovania rakoviny na verejnosti. Foto: TASR/AP

Britská princezná Catherine sa v sobotu (15. 6.) po niekoľkomesačnej prestávke vrátila do verejného života, keď sa spolu s rodinou zúčastnila počas liečby rakoviny na slávnostnej vojenskej prehliadke Trooping the Colour. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Kate sa pred začiatkom prehliadky, ktorá sa koná každoročne v centre Londýna pri príležitosti narodenín britského monarchu, previezla spolu so svojimi deťmi v koči. Davy ľudí lemujúce ulice britskej metropoly jasali, keď koč s princeznou a jej deťmi prechádzal okolo. Zdalo sa pritom, že princezná oblečená v bielych šatách a klobúku bola počas jazdy uvoľnená, všíma si DPA.

Britský kráľ Karol III. sa spolu s manželkou kráľovnou Kamilou viezol v samostatnom koči, za ktorým cválal na koni princ William, Karolov nástupca a manžel Kate, spolu s ďalšími členmi kráľovskej rodiny.

Po jazde kočmi a na koňoch sa britská kráľovská rodina vrátila do Buckinghamského paláca a neskôr členovia rodiny spoločne vystúpia na balkón.

Catherine (42) koncom marca prostredníctvom videozáznamu oznámila, že jej diagnostikovali onkologické ochorenie a podrobuje sa chemoterapii. Naposledy sa na verejnom podujatí zúčastnila ešte vlani počas Vianoce.

V liečbe robí pokroky

V piatok (14. 6.) Kate oznámila, že v rámci liečby rakoviny „robí pokroky“ ale stále nie je mimo ohrozenia. Zároveň uviedla, že sa teší na sobotňajšiu vojenskú prehliadku a dúfa, že sa v lete zúčastní aj niekoľkých ďalších podujatí.

Princezná z Walesu oznámila, že má rakovinu, niekoľko týždňov po tom, čo palác oznámil, že touto chorobou trpí aj kráľ Karol. Ani jeden z nich však nespresnil, akým druhom rakoviny trpí.

Karol sa však v dôsledku ochorenia v sobotu na vojenskej prehliadke zúčastnil z kráľovského koča a vynechal jazdu na koni. Kráľ sa po diagnostikovaní rakoviny vrátil k svojim verejným povinnostiam v apríli. Program 75-ročného panovníka je pomerne vyťažený, no jeho záväzky zostávajú obmedzené, aby nebola ohrozená jeho liečba.

Prehliadka Trooping the Colour sa koná tradične v júni, hoci narodeniny má Karol až 14. novembra. Britskí panovníci však narodeniny oslavujú dvakrát – súkromne aj formou verejnej oslavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet