Na hlavný obsah

Britská princezná Kate oznámila, že má rakovinu. Začala s liečbou

Ochorenie jej zistili pred operáciou.

Britská princezná Kate oznámila, že má rakovinu. Začala s liečbou
Britská princezná Kate. Foto: TASR/AP

Britská princezná Kate v piatok (22. 3.) oznámila, že má rakovinu. S preventívnou chemoterapiou začala po tom, ako testy pred jej januárovou operáciou odhalili prítomnosť ochorenia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Princezná z Walesu vo videu, ktoré podľa Reuters nakrútila v stredu (20. 3.) priblížila, že s chemoterapiou začala po tom, ako jej to poradil jej tím zdravotníkov. Aktuálne je v počiatočných štádiách liečby. Verejnosť ubezpečila, že sa má dobre a naberá na sile. Skorší začiatok liečby znemožňovalo podľa jej slov zotavovanie zo spomínanej operácie.

„Bol to, samozrejme, obrovský šok a spolu s (princom) Williamom sme robili všetko pre to, aby sme to spracovali a zariadili sa s ohľadom na našu mladú rodinu,“ vyhlásila

Kensingtonský palác zatiaľ nepriblížil, o aký typ rakoviny ide. Zdôraznil však, že princezná Kate je na ceste k uzdraveniu, a že podstupovať chemoterapiu začala ešte vo februári. „Princezná má v otázkach svojho zdravia právo na súkromie tak, ako ho máme my všetci,“ vyhlásil.

Reuters pripomenula, že neprítomnosť princeznej na verejných podujatiach vyvolala mnohé špekulácie na sociálnych sieťach. Naposledy ju videli na Vianoce počas prechádzky s ďalšími členmi kráľovskej rodiny v Sandringhame v Norfolku.

Keďže sa dlho neukazovala na verejnosti, začali sa najmä na sociálnych sieťach šíriť rôzne špekulácie a konšpiračné teórie. Tie zosilneli, keď sa zistilo, že ku Dňu matiek – ktorý je v Británii na štvrtú pôstnu nedeľu (Laetare) – zverejnila upravenú fotografiu so svojimi deťmi.

Kráľ Karol je hrdý za odvahu Kate

Britský kráľ Karol III. ocenil otvorenosť princeznej z Walesu Catherine, manželky svojho staršieho syna Williama, po zverejnení jej diagnózy rakoviny. Informovali agentúry DPA a AFP.

Monarcha v reakcii na video, v ktorom Kate zverejnila správu o svojom onkologickom ochorení, uviedol, že je na ňu „veľmi hrdý za jej odvahu“ hovoriť o svojej chorobe, uviedol Buckinghamský palác.

Kráľ Karol, ktorý sa takisto podrobuje liečbe rakoviny, vo vyhlásení ďalej dodal, že zostáva so svojou „milovanou nevestou v najbližšom kontakte“ a s kráľovnou Kamilou budú 42-ročnej Kate a celej jej rodine „v týchto ťažkých časoch“ naďalej preukazovať svoju lásku a podporu.

Na oznámenie princeznej Kate reagovali aj princ Harry s manželkou Meghan. Informoval portál BBC. „Kate a jej rodine želáme zdravie a uzdravenie, ktoré dúfame budú môcť absolvovať v pokojne v súkromí,“ uviedli.

Reagoval britský premiér aj Biely dom

Britský premiér Rishi Sunak zaželal v piatok princeznej z Walesu Catherine „skoré uzdravenie“ po „hrozných“ správach, podľa ktorých jej diagnostikovali rakovinu. Informovala agentúra DPA. Sunak vo vyhlásení uviedol, že princezná má „lásku a podporu celej krajiny“ a dodal, že svojím vyhlásením preukázala „neskutočnú statočnosť“.

Na oznámenie princeznej z Walesu vzápätí zareagoval aj Biely dom. „Všetci sme práve počuli tieto hrozné správy. V myšlienkach sme s vojvodkyňou z Cambridgeu a jej rodinou,“ povedala reportérom tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet