Na hlavný obsah

Putinove podmienky ukončenia vojny sú absurdné, reaguje Ukrajina na výrok šéfa Kremľa

Putin požaduje, okrem iného, odovzdanie území Rusku.

Putinove podmienky ukončenia vojny sú absurdné, reaguje Ukrajina na výrok šéfa Kremľa
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Za absurdné označila Ukrajina podmienky na ukončenie vojny, ktoré v piatok (14. 6.) predstavil ruský prezident Vladimir Putin. Podľa nej sa šéf Kremľa snaží zavádzať medzinárodné spoločenstvo a oslabovať skutočné diplomatické úsilie zamerané na dosiahnutie mieru. Informovali agentúry Reuters a AFP.

Putin vo vyhlásil, že Rusko by vojnu na Ukrajine mohlo ukončiť iba ak sa Kyjev vzdá ambície vstúpiť do NATO. A zároveň odovzdá celé štyri svoje oblasti, ktoré si Moskva nárokuje a predvlani nezákonne anektovala.

„Je absurdné, aby sa Putin, ktorý spolu so svojimi komplicmi naplánoval, pripravil a uskutočnil najväčšiu ozbrojenú agresiu v Európe od druhej svetovej vojny, prezentoval ako mierotvorca,“ uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Americký minister obrany Lloyd Austin vyhlásil, že Putin nie je v pozícii, aby mohol Ukrajine „diktovať“ podmienky na ukončenie vojny. Podľa neho sa v blízkej budúcnosti zároveň neočakáva rozšírenie NATO.

Generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg tvrdí, že podľa Putinovho návrhu, ktorý nebol vypracovaný „v dobrej viere“, by sa Ukrajinci mali vzdať „podstatne väčšieho územia, než aké Rusko doposiaľ dokázalo obsadiť“.

Poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak zase pre Reuters povedal, že ruský prezident ponúka Ukrajine to, aby „priznala porážku, legálne sa vzdala svojich území v prospech Ruska a aj svojej geopolitickej suverenity“.

Rusko podľa neho zároveň chce, aby pred medzinárodným spoločenstvom, predovšetkým štátmi takzvaného globálneho Juhu, vyzeralo ako krajina usilujúca sa o mier. Podoľak zdôraznil, že Ukrajina mier chce. Ale iba v prípade, že sa Rusko za svoju agresiu spravodlivo potrestá a zachová sa suverenita Kyjeva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet