Na hlavný obsah

Samit vo Švajčiarsku: Ruská vojna na Ukrajine spôsobuje utrpenie, ale cesta k mieru si žiada zapojenie všetkých strán

Územná celistvosť Ukrajiny by mala ostať zachovaná.

Samit vo Švajčiarsku: Ruská vojna na Ukrajine spôsobuje utrpenie, ale cesta k mieru si žiada zapojenie všetkých strán
Volodymyr Zelenskyj počas samitu vo Švajčiarsku Foto: TASR/AP

Desiatky krajín zúčastnených na samite o Ukrajine vo Švajčiarsku v záverečnom vyhlásení uviedli, že ruská vojna na Ukrajine spôsobuje „rozsiahle ľudské utrpenie a ničenie“, ale cesta k mieru si vyžaduje zapojenie všetkých strán.

V akejkoľvek mierovej dohode o ukončení vojny by sa podľa nich mala rešpektovať územná celistvosť Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Na dosiahnutie trvalého riešenia je podľa záverečného vyhlásenia, ktoré vydali na záver dvojdňového samitu, potrebný dialóg medzi všetkými stranami.

Saudská Arábia, India, Juhoafrická republika, Thajsko, Indonézia, Mexiko a Spojené arabské emiráty sa podľa švajčiarskej vlády zúčastnili na samite, avšak nepodpísali záverečné vyhlásenie, píše Reuters.

Výzva za návrat ukrainských detí

Veľká väčšina krajín tiež podporila výzvu na úplnú výmenu zajatých vojakov a návrat všetkých ukrajinských detí, ktoré boli deportované a nezákonne vysídlené, späť na Ukrajinu. Kyjev totiž obviňuje Moskvu z únosu takmer 20.000 detí z oblastí na východe a juhu krajiny.

„Sme presvedčení, že dosiahnutie mieru si vyžaduje účasť a dialóg medzi všetkými stranami,“ uvádza sa v dokumente. „Opätovne potvrdzujeme náš záväzok… dodržiavať zásady zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti všetkých štátov vrátane Ukrajiny v rámci ich medzinárodne uznaných hraníc,“ píše sa ďalej vo vyhlásení.

Témou samitu bola aj globálna potravinová a jadrová bezpečnosť. Vo vyhlásení sa uvádza, že prístup k prístavom v Čiernom a Azovskom mori je rozhodujúci pre globálne zásobovanie potravinami.

Krajiny zároveň vyzvali na plnú zvrchovanú kontrolu Ukrajiny nad Záporožskou jadrovou elektrárňou na juhu krajiny. Elektráreň už od začiatku vojny kontrolujú ruské sily.

Švajčiarsko, ktoré bolo hostiteľom samitu, uviedlo, že na rozhovoroch sa zúčastnilo viac ako 90 krajín, pričom podľa zoznamu, ktorý švajčiarski organizátori zverejnili po skončení rokovaní, drvivá väčšina z nich podpísala vyhlásenie.

Brazília, ktorá bola na zozname účastníkov uvedená ako pozorovateľ, tiež nebola medzi signatármi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet