Na hlavný obsah

Smer-SD má záujem rokovať s európskymi socialistami o obnovení členstva, potvrdila K. Roth Neveďalová

Politológ Jozef Lenč si však myslí, že strana už nie je sociálnou demokraciou.

Smer-SD má záujem rokovať s európskymi socialistami o obnovení členstva, potvrdila K. Roth Neveďalová
Na snímke europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová. Foto: RTVS

Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD) v rozhovore pre RTVS potvrdila záujem strany Smer-SD rokovať so Stranou európskych socialistov o obnovení členstva.

Politológ Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč si však myslí, že strana Smer-SD už nie je sociálnou demokraciou.

„Predstaviteľ Smeru Tibor Gašpar sa v nedeľu vyjadril, že voľby vyhrali národno-konzervatívne strany. Možno nájde svoje miesto vo frakcii Identita a demokracia, ktorá zoskupuje alternatívne a krajne pravicové strany,“ podotkol v povolebnom štúdiu RTVS.

„Miera vplyvu na politiku Európskej únie bude priamo úmerná od toho, v akej frakcii skončí Smer-SD. Momentálne majú pozastavené členstvo v Strane európskych socialistov, tým zároveň klesá aj možnosť prezentovať sa na pôde europarlamentu,“ vysvetlil Lenč.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu uspel aj Ľuboš Blaha (Smer-SD). Podľa Jozefa Lenča bude v europarlamente vystupovať rovnako, ako vystupoval aj v Národnej rade (NR) SR.

Jozef Lenč si nemyslí, že Ľuboš Blaha sa bude chcieť zmeniť. „Je však možné, že pôsobením v Európskom parlamente zíde z očí a mysle slovenskej verejnosti,“ doplnil.

Pozrite si celý rozhovor s Jozefom Lenčom v povolebnom štúdiu RTVS:

Smer chce rokovať

Novozvolená europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD) potvrdila, že strana Smer-SD chce rokovať so Stranou európskych socialistov, aby jej obnovila členstvo.

„Taká bola aj dohoda. Vedieme komunikáciu so Stranou európskych socialistov, našim cieľom je stať sa znova plnoprávnym členom. Čo sa týka frakcie, tak budeme rokovať s frakciou sociálnych demokratov a so sociálnodemokratickými ľavicovými stranami v europarlamente,“ povedala Roth Neveďalová.

Viac sa dozviete v rozhovore s Katarínou Roth Neveďalovou, ktorú vyspovedala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko