Na hlavný obsah

Sociálny podnik v Ilave dáva prácu zdravotne aj sociálne znevýhodneným ľuďom. Pokus o jeho zrušenie nevyšiel

Podniku pomohla charita aj dobrí ľudia.

Sociálny podnik v Ilave dáva prácu zdravotne aj sociálne znevýhodneným ľuďom. Pokus o jeho zrušenie nevyšiel
Sociálny podnik v Ilave. Foto: RTVS

Zdravotne a sociálne znevýhodnení ľudia neprídu v Ilave o prácu. Ešte nedávno totiž hrozilo, že bistro, v ktorom pracujú, príde o štatút sociálneho podniku. Majiteľ by tak musel prepustiť 11-tich ľudí. Napokon im pomohla charita, aj dobrí ľudia zo širokého okolia.

Tortúra spojená s obavou o stratu zamestnania trvala v ilavskom bistre deväť mesiacov. Dôvod? Bývalý zamestnanec posielal na úrady desiatky sťažností. Nasledovali mnohé kontroly. Pre zdravotne postihnutých ľudí to bolo stresujúce, obávali sa o svoju budúcnosť. O to viac, keď sa dozvedeli, že im chce ministerstvo práce zrušiť štatút sociálneho podniku.

„Bolo to hrozné, stresujúce, náročné, dotklo sa nás to všetkých,“ opísali svoje pocity zamestnanci Sociálneho podniku v Ilave.

Ako dopadol ilavský sociálny podnik zisťovala v Správach RTVS z regiónov redaktorka Dominika Kusá:

„Veľa ľudí skončilo na psychiatrii v nemocnici, bolo to ťažké,“ uviedol majiteľ sociálneho podniku v Ilave Tibor Meliš. Podnik, kde núdznym zadarmo rozdávajú jedlo, ktoré kúpia darcovia, vzbudil širokú vlnu solidarity. Mnohí lobovali za jeho záchranu.

„Nepochopiteľné, dobrí ľudia suplujú pomoc štátu a ten sa im chce odmeniť za to, že ktosi si čosi vymyslí, že by to zrušil,“ podotkol návštevník bistra a darca z Bojníc Marián Jurkovič.

Situáciu sledovala aj komisárka

Podnik navštívila ďalšia kontrola, tentokrát z rezortu práce. Po doplnení potrebných informácií a podkladov konštatovali. „Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky zastavilo konanie vo veci zrušenia štatútu registrovaného sociálneho podniku integračného,“ informovala v písomnom stanovisku hovorkyňa ministerstva práce Natália Jachym Holubová.

Vývoj situácie sledovala aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím. „Mať prácu je pre osoby so zdravotným postihnutím aj garanciou nezávislého spôsobu života, možnosti založiť si svoju rodinu, zabezpečiť bývanie a nebyť odkázaný len na sociálny systém a podporu štátu,“ upovedomila hovorkyňa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Štefánia Kačalková.

„Vďaka vám, že ste natočili úžasnú reportáž, obyčajní ľudia sa za nás postavili. Môžeme pokračovať v tom, čo robíme. Je to úžasné,“ poďakoval Tibor Meliš.

„Sme veľmi radi, že sa to vyriešilo, k dobrému. Máme sa kde vrátiť, kde môžeme pracovať, slúžiť ľuďom naďalej,“ povedala zamestnankyňa sociálneho podniku v Ilave Martina. Sociálny podnik chce svoje aktivity rozšíriť aj v Trenčíne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny