Na hlavný obsah

Štát dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok sto miliónov eur. Môže to ohroziť operácie

Ministerstvo zdravotníctva posiela nemocniciam finančnú injekciu.

Štát dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok sto miliónov eur. Môže to ohroziť operácie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok vyše 100 miliónov eur. Mnohé firmy preto zvažujú odchod zo slovenského trhu. Ohroziť to môže operácie. Čakacie lehoty na výkony by sa ešte viac predĺžili. Ministerstvo zdravotníctva posiela nemocniciam finančnú injekciu.

Nielen chirurgické nástroje, ihly a tampóny, ale aj kardiostimulátory či náhrady kolenných a bedrových kĺbov. Mnohé zdravotnícke pomôcky zachraňujú život, štátne nemocnice však za ne neplatia načas.

„Za prvý kvartál 2024 členovia našej asociácie majú pohľadávky v omeškaní 108 mil. eur s tým, že priemerná doba splácania faktúr zo strany zdravotníckych zariadení, podotýkam štátnych, je 183 dní po lehote splatnosti,“ skonštatovala výkonná riaditeľka SK+MED Katarína Danková.

Štátnemu dlhu voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok sa v Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Európska komisia opakovane vyzývala Slovensko, aby rešpektovalo smernicu o boji proti oneskoreným platbám. Za jej porušovanie nás nakoniec zažalovala.

„Európska komisia pristúpila k tomu, že celý prípad posunula na súdny dvor a teraz čakáme na rozhodnutie súdu,“ uviedla hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

Rozhodnutie by malo padnúť do konca leta. Exminister zdravotníctva pred takmer rokom v televízii Doktor vyčíslil, koľko nás platobná neschopnosť nemocníc môže stáť. „Musíme zaplatiť sankciu 800-tisíc plus okolo 50-tisíc eur je ďalšia sankcia, ktorá každý deň nabieha,“ priblížil poverený minister zdravotníctva SR Michal Palkovič.

Firmy sú v existenčných problémoch

Mnohé firmy navyše prehodnocujú, či zostanú na našom trhu, sú v existenčných problémoch. Ak by odišli, skomplikovalo by to nielen operácie, ale aj vyšetrenia.

„Zdravotnícke pomôcky sa používajú aj pri rôznych vyšetreniach, ultrazvukové vyšetrenie alebo rádiologické vyšetrenie. To znamená, že ak niektorí dodávatelia sa rozhodnú pozastaviť dodávku, tak to neohrozí len samotné operačné zákroky, ale aj vyšetrenia,“ upozornila viceprezidentka Asoc. na ochranu práv pacientov SR Elena Marušáková.

Rezort zdravotníctva situáciu rieši, nemocniciam posiela peniaze. „Je vyčlenených 191 mil. eur pre ústavnú zdravotnú starostlivosť. Zároveň rezort v tejto oblasti prijíma viacero opatrení,“ povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner.

„Jedno z tých kritérií je zapojiť sa do centrálnych nákupov, ktoré robí MZ, či sú to verejné súťaže na nákup energie, ktoré prebiehali a prebiehajú stále, ale chystajú sa aj centrálne nákupy liekov, aj zdravotníckeho materiálu, čo by v závere malo priniesť úsporu,“ tvrdí prezident Asociácie štátnych nemocníc Mongi Msolly.

Sľubovaných takmer 200 miliónov nebude stačiť na oddlženie nemocníc. Ministerka zdravotníctva požiadala ministra financií o ďalšie peniaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko