Na hlavný obsah

Štát spustil program, ktorý sľuboval nižšie faktúry za energie. S vyplácaním dotácií však mešká

Niektoré firmy sa rozhodli zariadenia inštalovať aj bez dotácie.

Štát spustil program, ktorý sľuboval nižšie faktúry za energie. S vyplácaním dotácií však mešká
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nižšie faktúry za energie aj ochrana životného prostredia. Program Zelená domácnostiam má pomôcť s inštaláciou, napríklad solárnych panelov alebo tepelných čerpadiel pre rodinné domy a bytovky. Peniaze sa mali začať vyplácať ešte v prvom štvrťroku, doteraz sa však systém nespustil.

Domácnosť môže požiadať štát o príspevok vo výške niekoľko tisíc eur v prípade, že sa rozhodne nainštalovať si tepelné čerpadlo alebo fotovoltiku. Na vyplatenie poukážky si však záujemcovia musia počkať.

Programu Zelená domácnostiam sa v relácii Aktuálne :24 venovali redaktori Miriam Palková a Vladimír Amrich:

„Čiže firmy, ktoré nainštalujú tie zariadenia, tak ešte nemôžu získať peniaze, čo je teraz momentálne jeden z najväčších kameňov úrazu,“ skonštatoval analytik združenia Budovy pre budúcnosť Richard Paksi.

Niektoré firmy sa rozhodli zariadenia inštalovať aj bez dotácie. Iné zas vyčkávajú a prichádzajú o zákazky.

„Na poukážku si počkáme my a im to odrátavame z cenovej ponuky celej fotovoltiky. Zvažujeme, že či v tom budeme pokračovať. Zatiaľ sme si stanovili, že do konca júla to necháme takto. Uvidíme, ako sa posunie termín čerpania dotácií a následne si to vyhodnotíme,“ uviedla obchodná riaditeľka spoločnosti EneDom Lucia Mrázová.

Ministerstvo sľubuje, že vyplácanie spustí čoskoro

„Ľudia čakajú, čakajú. Nikto nevie, kedy sa to spustí. Ak mám byť úprimný, tak my to cítime hlavne na predaji. Máme tam nejaký 29-percentný pokles,“ povedal obchodno-technický manažér spoločnosti Stiebel Eltron Gabriel Pupák.

Ministerstvo hospodárstva v reakcii uviedlo, že vyplácanie spustí v krátkom čase. Dôvodom zdržania je úprava podmienok dotačného programu. Rezort chce, aby ľudia s nižším príjmom mohli získať vyššiu dotáciu.

„Tento program, na ktorý síce boli rámcovo vyčlenené peniaze, však nebol v čase príchodu súčasného vedenia rezortu žiadnym spôsobom rozpracovaný. Preto bolo potrebné od začiatku nastaviť parametre celého projektu, čo si vyžiadalo zdržanie oproti termínu, ktorý stanovilo ešte predchádzajúce vedenie rezortu,“ priblížila hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Mária Pavlúsik.

Kedy presne by upravený dotačný systém mohli spustiť, však ministerstvo neuviedlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko