Na hlavný obsah

Stravné by sa mohlo od septembra opäť zvýšiť. O koľko by malo stúpnuť?

Návrh zákona môžu pripomienkovať ministerstvá.

Stravné by sa mohlo od septembra opäť zvýšiť. O koľko by malo stúpnuť?
Výška stravného môže od septembra stúpnuť. Foto: RTVS

Od septembra by sa mali zvýšiť ceny stravného. Okrem stravného aj príspevok od zamestnávateľa. Sociologička upozorňuje, že zvyšovanie môže mať dopad na menších zamestnávateľov.

V minulom roku sa cena menila dvakrát. Minimálna hodnota stravného je dnes 5,85 eura. Od septembra by sa mala zvýšiť na 6,23 eura. Dôvodom sú najmä drahšie potraviny.

„Za mesiac apríl 2024 mesačne kumulatívny index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v Slovenskej republike dosiahol zvýšenie o 5,3 desatiny percentuálneho bodu,“ priblížila hovorkyňa ministerstva práce Natália Jachym Holubová.

Zvyšovaniu stravného od septembra 2024 sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Andrea Škutová:

Vo väčšine reštaurácii sú ceny obedového menu vyššie ako hodnota stravného. „Momentálne sa priemerná cena obedového menu na Slovensku pohybuje od 5,80 asi do 14 eur. Závisí to od lokality mesta aj od triedy zariadenia. Teoreticky sa dá najesť sa v cene stravného, ale musíte dobre hľadať,“ uviedla Adela Provazníková z Asociácie hotelov a reštaurácií SR.

Lacnejšie obedy môžu sprostredkovať zamestnávatelia v podnikových jedálňach. „Veľké medzinárodné korporácie, ktoré sídlia v drahých budovách a majú predražené gastro prevádzky vo svojej blízkosti, za danú sumu nedokážu zamestnancom poskytnúť riadne stravovanie. Pre takéto podniky, je to vlastne nutné,“ myslí si sociologička Zuzana Kusá.

Problémy pre menšie podniky

Zvýšenie stravného môže byť problémom najmä pre menšie podniky. „So zvýšením sumy stravného sa môžu čiastočne zvýšiť aj administratívne náklady, najmä ak firma potrebuje prehodnotiť a upraviť svoje vnútorné procesy a systémy,“ podotkla hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Miriam Filová.

„Pre tých zamestnávateľov, ktorí kontrolujú veľké finančné zdroje, to bude určite takmer bagatel. Iné je, akú situáciu to vyvolá u menších zamestnávateľov,“ dodala Kusá.

Nové ceny stravného by mali platiť od 1. septembra. Návrh zákona teraz môžu pripomienkovať ministerstvá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika