Na hlavný obsah

Synagóga v Nitre je v ohrození: Múry stavby vlhnú, môže sa narušiť jej statika

Steny sú plesnivé a mokré.

Synagóga v Nitre je v ohrození: Múry stavby vlhnú, môže sa narušiť jej statika
Synagóga v Nitre môže mať problém so statikou. Foto: RTVS

Synagógu v Nitre ohrozuje vlhkosť múrov. Budovu, ktorá kedysi patrila miestnej Židovskej náboženskej obci, posledných vyše 30 rokov vlastní mesto. Odborník varuje, že ak ju čím skôr neopraví, objektu hrozí narušenie statiky.

Vyše storočná synagóga v Nitre má plesnivé a mokré steny, z jej múrov vypadávajú tehly a zo suterénu cítiť stuchnutý zápach. Zámer na jej odvlhčenie mestu pred ôsmimi rokmi nevyšiel. Teraz to už odkladať nechce.

„Riešime to s autorom pôvodnej dokumentácie, to znamená, že projektovú dokumentáciu máme hotovú a poslanci teraz aktuálne schválili aktualizáciu tejto dokumentácie. Predpokladáme, že bude potrebných 417-tisíc eur,“ priblížil hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Problémom synagógy v Nitre sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Miroslav Lyko:

„Vlhkosť pokročila ďalej. Nanovo treba spraviť vzorky, vyhodnotiť to v labáku a prispôsobiť projekt,“ skonštatoval projektant pôvodnej dokumentácie Jozef Raček.

Statik upozorňuje, že ak by radnica vlhkosť múrov neriešila, ohrozila by tým pevnosť stavby. „Tým, že namokne mi materiál konštrukčný, tak mi znižuje jeho pevnostné vlastnosti. Môže dôjsť k drobeniu, k rozpadaniu materiálu. Zvyšuje riziko nejakej deštrukcie,“ skonštatoval prezident Stavebnej komory SR Ivan Pauer.

Kultúrne centrum a symbol židovstva

V synagóge už roky mesto organizuje kultúrne akcie. Jej prevádzkar hovorí, že často na ne prichádzajú stovky návštevníkov. „Slúži k výstavným účelom a spoločenským podujatiam, koncertom a podobne,“ uviedol prevádzkar synagógy v Nitre Peter Volešíni.

„Synagóga je stále jedným zo symbolov židovstva v Nitre, napriek tomu, že dnešná Židovská náboženská obec je minimálna. Pripomína nám komunitu, ktorá tu žila pred vojnou, keď bolo v Nitre 30 percent židovského obyvateľstva,“ dodala za Židovskú náboženskú obec v Nitre Katarína Potoková.

Poslednú väčšiu opravu synagógy mesto realizovalo v roku 1996, stála ho 23 miliónov korún. Opatrenia proti vlhkosti však nezahŕňala. Odborník pripomína, že čím dlhšie bude radnica jej opravu odkladať, tým budú poškodenia väčšie a práce drahšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny