Na hlavný obsah

Ťažké stroje nie sú len pre chlapov, dokazuje to študentka – traktoristka. Prezradila, aký je jej najväčší sen

Študentka už má aj pracovné ponuky.

Ťažké stroje nie sú len pre chlapov, dokazuje to študentka – traktoristka. Prezradila, aký je jej najväčší sen
Mladá traktoristka praxuje na poľnohospodárskom družstve v obci Bošáca. Foto: RTVS

Na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Novom Meste nad Váhom majú výnimočnú študentku, budúcu traktoristku. V histórii školy je to prvá žena, ktorá získa výučný list v odbore agromechanizátor, opravár. Študentka už má aj pracovné ponuky.

„Viedol ma k tomu otec, začalo ma to baviť, opravovať stroje. Hospodárime s lúkami, pestujeme si potraviny pre vlastnú potrebu,“ hovorí študentka Adriana Štefániková.

A tak sa prihlásila na strednú odbornú školu, aby zdokonalila svoju záľubu. „Za celú históriu školy je v študijnom odbore agromechanizátor, opravár prvýkrát študentka, ktorá bude o chvíľu aj absolventkou,“ priblížila riaditeľka SOŠ Nové Mesto nad Váhom Oľga Ilenčíková.

„Aďka je veľmi usilovná žiačka, veľmi zodpovedná, má obrovské manažérske schopnosti,“ hovorí zástupkyňa riaditeľky školy pre praktické vyučovanie Gréta Palková.

Študentke-traktoristke sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Dominika Kusá:

Zatraktívniť túto oblasť chce aj štát

Mladá traktoristka praxuje na poľnohospodárskom družstve v obci Bošáca. Aj tu je prvou ženou, ktorá obsluhuje ťažké stroje. Pomáha aj pri iných činnostiach.

„Od rastlinnej výroby, živočíšnej, supluje už zamestnanca na sýpke, predáva komodity jačmeň, pšenicu,“ opisuje predseda PD Bošáca Vladimír Králik.

Kým pred 20 rokmi pracovalo na družstve v Bošáci 20 traktoristov, teraz je ich len 11. Stačí to vďaka modernejším technológiám. No sú aj momenty, pred ktorými má technicky zdatná študentka rešpekt.

„Treba dávať väčší pozor aj na tie sklony, v stupňoch, aby sme sa neprevrátili. Rada by som išla do žatvy, na kombajn, to je taký môj väčší sen,“ hovorí.

Zatraktívniť štúdium pre budúcich poľnohospodárov a potravinárov chce aj štát. Školy sa môžu uchádzať o dotácie.

„Reálne sa bavíme o desiatkach miliónov eur, ktoré budeme vedieť vyčleniť z programu rozvoja vidieka. To je na niekoľko rokov, priebežne sa budú vypisovať výzvy,“ vyhlásil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko