Na hlavný obsah

Tragédia v Chorvátsku: Výbuch auta s českými turistami neprežilo dieťa (†9)

Ďalšie dve ženy utrpeli zranenia.

Tragédia v Chorvátsku: Výbuch auta s českými turistami neprežilo dieťa (†9)
Ilustračná snímka chorvátskeho policajného auta. Foto: Profimedia

Pri výbuchu auta s českými turistami neďaleko chorvátskeho mesta Obrovac zahynulo deväťročné dieťa. Informoval o tom vo štvrtok (20. 6.) chorvátsky denník Jutarnji list.

Pri výbuchu, ku ktorému došlo v stredu (19. 6.) večer, utrpeli vážne zranenia dve ženy, uviedla zadarská polícia. Príčina výbuchu nie je jasná. Podľa neoficiálnych informácií denníka Zadarski list zrejme explodovali palivové nádrže v aute.

Policajti v spolupráci s odborníkmi vyšetrovali prípad na mieste činu v stredu. Auto s českým evidenčným číslom, ktorého majiteľom bol český občan, údajne zastavilo pre poruchu na odpočívadle na okresnej ceste pri obci Bilišane.

Deväťročné dieťa na mieste zomrelo. Zranili sa tiež dve ženy vo veku 49 a 34 rokov a jeden muž vo veku 39 rokov. Všetkých českých občanov previezli do nemocnice v Zadare. Muža po poskytnutí pomoci prepustili do domáceho liečenia, informovali miestne médiá.

Hovorca českého ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake vo štvrtok pre ČTK potvrdil, že pri bližšie nešpecifikovanom výbuchu v Zadarskej župe v stredu večer zahynul jeden Čech a ďalší dvaja sa zranili a teraz sa nachádzajú v nemocnici. Český zastupiteľský úrad je podľa neho v kontakte s vyšetrovateľmi.

Viacero scenárov

Podľa denníka Jutarnji list malo auto len ľahké poškodenie. Nie je známe, či nehoda postihla jednu alebo dve rodiny, keďže do incidentu sa zapojili dve autá. Vyšetrovanie pokračovalo aj vo štvrtok ráno a okresná cesta ZC-6025 zostala uzavretá pre všetku dopravu.

Riaditeľ konzulárneho odboru českého ministerstva zahraničných vecí Pavel Pešek vo štvrtok pre Českú televíziu uviedol, že jedným zo scenárov môže byť prítomnosť výbušného zariadenia v aute, nevybuchnutá mína alebo možnosť, že niekto z ľudí vyšiel do lesa a priniesol výbušné zariadenie, napríklad granát.

Pešek uviedol, že česká strana komunikuje s chorvátskou políciou, od ktorej vie, s akými vyšetrovacími verziami pracuje. Zároveň však zdôraznil, že žiadna z verzií nemusí byť pravdivá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet