Na hlavný obsah

Tri momenty, ktoré najviac poznačili mandát Zuzany Čaputovej

Do histórie sa zapísala najmä ako prvá ženská prezidentka SR.

Tri momenty, ktoré najviac poznačili mandát Zuzany Čaputovej
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová sa do slovenskej histórie zapísala najmä ako prvá a zatiaľ jediná žena zastávajúca prezidentskú funkciu.

Bola zároveň najmladšou hlavou štátu. Jej päťročný mandát poznačilo viacero významných udalostí. Pripomeňme si tri z nich:

1. Domáce a globálne krízy

Zuzana Čaputová nastúpila do úradu 15. júna 2019 po svojej inaugurácii. V prezidentskom kresle vystriedala bývalého prezidenta SR Andreja Kisku. „Neprišla som vládnuť, ale slúžiť občanom, obyvateľom, Slovensku,“ povedala vo svojom inauguračnom prejave.Jej úrad poznačilo niekoľko domácich i globálnych kríz.

Najprv prišla pandémia ochorenia COVID-19. Prvý prípad nákazy týmto ochorením na Slovensku zaznamenali začiatkom marca 2020, teda krátko po parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazilo hnutie OĽANO.

Dňa 21. marca prezidentka vymenovala vládu na čele s premiérom Igorom Matovičom. Jeho vládu poznačilo viacero nezhôd v rámci koalície, ktoré vyústili do koaličnej krízy.

Významné udalosti, ktoré sa udiali počas mandátu prezidentky Zuzany Čaputovej zachytené na fotografiách:

Globálna pandémia koronavírusu sa odrazila aj na svetovej ekonomike. Rok 2022 sa niesol v znamení veľkého zdražovania, krajina zažila energetickú krízu aj rekordnú infláciu.

Okrem ekonomickej a energetickej krízy priniesol rok 2022 aj najväčší globálny konflikt v Európe od skončenia druhej svetovej vojny. Dňa 24. februára 2022 zaútočilo Rusko na Ukrajinu.

Zuzana Čaputová sa viackrát stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a Ukrajinu navštívila počas svojho prezidentského mandátu štyrikrát, z toho trikrát počas vojny.

„Akceptáciou rozpínavej politiky Ruska sa mier nedosiahne,“ povedala prezidentka v prejave pri príležitosti prvého výročia vojny na Ukrajine. Podporu a spoluprácu Ukrajine vyjadrovala až do konca svojho mandátu.

Pozrite si fotogalériu z návštevy Zuzany Čaputovej na Ukrajine:

2. Päť premiérov za päť rokov

Na Slovensku sa konali počas Čaputovej mandátu dvoje parlamentné voľby a prezidentka mala päť premiérov, z ktorých štyroch vymenovala.

Po parlamentných voľbách v roku 2020 Čaputová vymenovala za predsedu vlády Igora Matoviča, lídra víťazného hnutia OĽANO (dnes hnutie Slovensko).

O rok neskôr však po mesačnej vládnej kríze prijala Matovičovu demisiu, zostavením vlády poverila dovtedajšieho ministra financií Eduarda Hegera a začiatkom apríla 2021 ho vymenovala za predsedu vlády.

Prezidentka Zuzana Čaputová počas svojho mandátu vymenovala štyroch premiérov:

V polovici decembra 2022 parlament vyslovil Hegerovej menšinovej vláde nedôveru. Prezidentka chcela túto vládu udržať pri moci až do predčasných volieb.

Na jar minulého roka sa však po nezhode s Hegerom o ďalšom postupe po demisii dvoch ministrov rozhodla zostaviť úradnícky kabinet. Jeho predsedom sa stal ekonóm a bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor.

Ódorová úradnícka vláda doviedla krajinu k predčasným voľbám. Po nich prezidentka vymenovala za predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD).

3. Historicky prvá úradnícka vláda SR

Prezidentka vzhľadom na spory v koalícii, ktoré vyústili až k odstúpeniu viacerých ministrov a strate dôvery dočasnej vlády vtedajšieho premiéra Eduarda Hegera, musela pristúpiť k netradičnému kroku. Dňa 15. mája 2023 vymenovala prvú úradnícku vládu v histórii Slovenska.

Jej predsedom sa stal už spomenutý Ľudovít Ódor a ministerské posty obsadili odborníci v daných oblastiach. Napríklad ministrom zdravotníctva sa stal patológ Michal Palkovič a ministrom pôdohospodárstva sa stal dovtedajší riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Rozhodnutie prezidentky vymenovať úradnícku vládu bolo ostro kritizované poslancami strany Smer-SD, ale najmä jej lídrom Robertom Ficom. Poslanci kritizovali, že hlava štátu s nimi nominácie vopred neprebrala.

Úradnícku vládu nazývali tiež „progresívnou vládou“. V parlamente napokon Ódorova vláda nezískala podporu a krajinu tak viedla do septembrových predčasných volieb len s obmedzenými právomocami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko