Na hlavný obsah

Turisti si v Smoleniciach a Beckove za parkovanie zaplatia. Obce chcú peniaze investovať

Sľubujú si od toho menej nelegálneho parkovania a viac peňazí v rozpočte.

Turisti si v Smoleniciach a Beckove za parkovanie zaplatia. Obce chcú peniaze investovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Návštevníci Smoleníc si za parkovanie zaplatia. Poplatok obec zaviedla pred pol rokom. Prinieslo jej to menej nedovoleného parkovania a do rozpočtu viac ako 13-tisíc eur. Keďže najmä v lete stoja pod zámkom stovky áut, starostka použije vyzbierané peniaze na vybudovanie ďalších parkovacích miest.

Manželský pár z Trnavy prišiel do Smoleníc autom. Cestou na zámok riešil úhradu parkovného. Hodina vyjde na 50 centov, celý deň na päť eur. Platiť sa dá len cez mobil. „Nevedeli sme, že sa tu platí parkovné, a preto parkujeme v dedine. A práve sme našli teraz tú tabuľu, kde vlastne sa oboznamujeme, ako to tu funguje,“ priblížil návštevník.

Parkovaniu v obciach Smolenice a Beckov sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovali redaktorka Dominika Kusá a redaktor Miroslav Lyko:

Starostka hovorí, že väčšina návštevníkov ide do Smolenického zámku a do blízkej jaskyne. Počas víkendu u nich zaplatí parkovné zhruba 400 vodičov. „Momentálne sa robí aj relatívne častá kontrola a vieme, že okolo 30 až 40 áut nezaplatí. Máme zamestnanca, v ktorého náplni práce je kontrola,“ vysvetlila starostka Smoleníc Svetlana Petrovičová.

Miestni obyvatelia parkovné platiť nemusia, ak majú rezidenčnú kartu. Na obecnom úrade ich tento rok vydali takmer 600.

Parkovné zaplatia turisti v letnej sezóne aj v Beckove. Pod hradom majú k dispozícii 130 miest. „V minulom roku sme vybrali niečo okolo 20-tisíc eur, z toho ale viac ako 10-tisíc boli náklady na zriadenie toho parkovacieho systému. Počítame, že ten výber bude vyšší a chceli by sme ho vrátiť do komunikácií,“ uviedol starosta Beckova Ernest Benko.

So spoplatneným parkovaním majú dvojročnú skúsenosť v Novej Sedlici, na východe Slovenska, na hranici troch národných parkov. Starosta hovorí, že sa im to veľmi neosvedčilo. Ročne na parkovaní vyberú približne dvetisíc eur. Počet turistov, v porovnaní s obdobím pandémie, podľa neho totiž rapídne klesol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika