Na hlavný obsah

Ursula von der Leyenová chce opäť šéfovať eurokomisii. Jej zvolenie však môže stroskotať v europarlamente

Okrem lídrov krajín musí získať 361 hlasov v europarlamente.

Ursula von der Leyenová chce opäť šéfovať eurokomisii. Jej zvolenie však môže stroskotať v europarlamente
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

V Bruseli momentálne rezonuje otázka budúcnosti súčasnej predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Tá vyzdvihla, že v eurovoľbách uspeli centristi. Upozornila však aj na nebezpečenstvo nárastu krajnej pravice.

Uviedla to redaktorka RTVS Katarína Chovančáková v povolebnom diskusnom štúdiu s analytikmi v Rádiu Slovensko.

„Ursula von der Leyenová sa opäť uchádza o post šéfky komisie. Okrem lídrov krajín však musí získať aj väčšinu v europarlamente. Aj keď má istú podporu od troch najsilnejších frakcií, jej znovuzvolenie by mohlo podľa niektorých analytikov stroskotať na jednotlivcoch, ktorí nesúhlasia s jej politikou,“ vysvetlila Chovančáková.

Ursula von der Leyenová a rovnako aj Marine Le Penová z krajne pravicového Národného združenia (RN) sa teraz usilujú o podporu talianskej premiérky Giorgii Meloniovej.

Analytička portálu Euractiv.sk Zuzana Gabrižová uviedla, že výsledky volieb do europarlamentu majú vplyv aj na to, kto bude stáť v čele Európskej komisie.

„Kľúčový vplyv je v tom, že Ursula von der Leyenová bude potrebovať 361 hlasov novozvoleného europarlamentu, aby ju vo funkcii potvrdil,“ dodala Gabrižová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet