Na hlavný obsah

Útoky v Dagestane: Ruské úrady ukončili operáciu proti útočníkom, ktorí majú mať na svedomí najmenej 19 obetí

Sledkom nekôr spresnil, že pri útoku zomrelo 15 policajtov a štyria civilisti.

Útoky v Dagestane: Ruské úrady ukončili operáciu proti útočníkom, ktorí majú mať na svedomí najmenej 19 obetí
Streľba v ruskom Dagestane. Foto: TASR/AP

Operácia proti ozbrojencom, ktorí útočili v nedeľu v ruskom Dagestane na pravoslávne chrámy a synagógy a zabili najmenej 19 ľudí, bola ukončená. V pondelok to oznámil ruský Národný protiteroristický výbor (NAK), TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

„Po neutralizácii hrozby pre život a zdravie občanov bolo rozhodnuté ukončiť protiteroristickú operáciu v Dagestane,“ uviedol podľa ruských tlačových agentúr NAK. Ešte v noci NAK informoval o zabití piatich ozbrojencov. Dagestanské silové zložky však uviedli, že ich boli zabitých najmenej šesť, píše agentúra RIA Novosti.

Ozbrojenci útočili na náboženské objekty v dagestanskej metropole Machačkala a v neďalekom meste Derbent. K útokom prišlo v čase, keď pravoslávna cirkev slávi sviatok Zostúpenia Svätého Ducha.

„Vyše 15 policajtov sa stalo obeťami teroristického útoku,“ uviedol vo videu na sociálnej sieti Telegram najvyšší predstaviteľ Dagestanskej republiky Sergej Melikov. Dodal, že policajti chránili civilistov za cenu vlastného života.

Podľa Melikova zomrelo pri útoku aj niekoľko civilistov. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) neskôr spresnil, že pri útoku zomrelo 15 policajtov a štyria civilisti. Ruská pravoslávna cirkev informovala o smrti protojereja (hlavného kňaza) Nikolaja Kotelnikova v Derbente.

Agentúra TASS uvádza, že ozbrojenci útočili na dva pravoslávne chrámy, dve synagógy a policajné stanovište. Podľa agentúry sú podporovateľmi medzinárodnej teroristickej organizácie, nešpecifikovala však, o akú organizáciu ide.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v apríli oznámila, že v Dagestane zadržala štyroch ľudí podozrivých z plánovania marcového útoku na koncertnú sieň Crocus v Moskve, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát. V roku 2015 pritom IS vyhlásil, že na severnom Kaukazu založil svoju odnož, pripomína AFP.

Dagestan leží na západnom pobreží Kaspického mora a susedí s Čečenskom, kde ruské bezpečnostné zložky bojovali proti tamojším separatistom v dvoch vojnách: v rokoch 1994-96 a potom v rokoch 1999-2000. Od porážky čečenských povstalcov na celom severnom Kaukaze tlie konflikt ruských bezpečnostných zložiek s islamskými skupinami, ktorý si vyžiadal životy mnohých civilistov a policajtov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet