Na hlavný obsah

Zničili ju nájomníci, teraz ju obnovia: V Dubnici nad Váhom zrekonštruujú neslávne známu bytovku

Neprispôsobivých nájomcov vysťahovali.

Zničili ju nájomníci, teraz ju obnovia: V Dubnici nad Váhom zrekonštruujú neslávne známu bytovku
Ilustračná snímka zničenej bytovky. Foto: RTVS

Zdevastovanú bytovku v Dubnici nad Váhom renovujú. Predchádzal tomu náročný proces. Neprispôsobivých nájomníkov museli deložovať. Budovu obnovia za viac ako milión eur pomocou úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania.

Neslávne známu bytovku v Dubnici nad Váhom miestni radšej obchádzali. Ozýval sa z nej krik, na vandalizmus sa sťažovali ľudia v susedstve. Nájomcovia neplatili svoje záväzky. „Čo im opravilo, mesto, o chvíľu všetko rozbili,“ opísala jedna z obyvateliek mesta.

„Viac ako 20 rokov trápil tento problém obyvateľov Dubnice nad Váhom. Skladali sa na to všetci z daní. Objekt je zdevastovaný, poškodený,“ priblížil primátor Dubnice nad Váhom Peter Wolf.

Bytovke v Dubnici nad Váhom sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Dominika Kusá:

Mesto problém riešilo až súdnou cestou. Nájomníkov vysťahovali. „Nezaobišlo sa to ani bez trestných oznámení, ktoré sme podávali my, keďže sa nám obyvatelia vyhrážali, mne mojim deťom zabitím, aj pani advokátke, ktorá zastupovala mesto,“ pokračoval Peter Wolf.

Bývalé nájomníčky sa prišli sťažovať. „Problém je, my ako Rómovia, si nenájdeme byty, keď ešte poviete deti, vám to nedajú. Teraz bývam v prenájme, tam platíme 500 eur,“ uviedla jedna z bývalých nájomníčok s tým, že predtým platila 150 eur.

„Tu nejde o farbu pleti, ide o to do akého stavu ste dostali verejný majetok,“ dodal primátor mesta.

Rekonštrukcia potrvá rok

Práce v tejto bytovke potrvajú jeden rok, vynovia tu spolu 36 bytov. „Máme 100 záujemcov a máme teraz 36 bytov,“ priblížil vedúci stavebného úradu v Dubnici nad Váhom Jozef králik

„Sme výrazne pod trhovými podmienkami, je to veľmi prijateľné bývanie,“ podotkol primátor Peter Wolf.

Pribudnú aj balkóny. Objekt bude vyzerať ako bytovka v susedstve, ktorú mesto prestavalo na nájomné byty len nedávno. V pláne je aj výstavba väčších bytov v budove bývalého učilišťa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny