Na hlavný obsah

Levickú nemocnicu čaká rekonštrukcia. Z plánu obnovy na to vyčlenili desiatky miliónov eur

Novej nemocnice by sa mali pacienti dočkať o dva roky.

Levickú nemocnicu čaká rekonštrukcia. Z plánu obnovy na to vyčlenili desiatky miliónov eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viac ako 42 miliónov eur z plánu obnovy získala Levická nemocnica na opravu svojich budov. Do dvoch rokov zrekonštruujú lôžkový pavilón a pod jednu strechu dostanú viacero oddelení. Nemocnica má 300 lôžok, v jej spádovej oblasti žije zhruba 160-tisíc ľudí.

Lôžka gynekológie a pôrodníctva nie sú v levickej nemocnici pod jednou strechou so zvyškom pracovísk. Pacienti, ktorí potrebujú ísť na doplňujúce vyšetrenia, musia cez nemocničný areál prejsť v každom počasí približne 200 metrov.

Premene, ktorú čaká levická nemocnica, sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Miroslav Lyko:

O dva roky by malo byť všetko inak. Po rekonštrukcii nemocnice budú lôžka akútnych oddelení vrátane gynekológie v jednom spojenom komplexe.

„Pre pacientky to prinesie nové priestory, nové pôrodné sály alebo nové pôrodné boxy,“ uviedol primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva Nemocnice Agel Levice Gabriel Mančík.

V nemocnici počas roka hospitalizujú približne 12-tisíc pacientov. K dispozícii majú 300 lôžok, 170 z nich umiestnia do nových jedno a dvojlôžkových izieb. Riaditeľ nemocnice sľubuje, že po obnove bude starostlivosť o pacientov efektívnejšia.

„Zásadná zmena pre nemocnicu je v tom, že dôjde k prepojeniu pracoviska Urgentného príjmu s intenzivistickými prevádzkami, hlavne s operačnými sálami a s oddelením anestézie a intenzívnej medicíny,“ informoval riaditeľ Nemocnice Agel Levice Ján Belanský.

Celá investícia vyjde na 56 miliónov eur, ministerstvo zdravotníctva na to z plánu obnovy vyčlenilo takmer 42 a pol milióna, čo je najviac zo všetkých podporených nemocníc na Slovensku.

„V uvedenej výzve bolo zazmluvnených sedem projektov v celkovej alokácii viac ako 197 miliónov eur bez DPH,“ ozrejmil hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner.

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že takmer rovnakú sumu ako levická nemocnica dostala aj nemocnica v Poprade. Aktuálne sú v rámci plánu obnovy v tomto rezorte otvorené už iba menšie výzvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny