Na hlavný obsah

V Holandsku odsúdili troch mužov za vraždu investigatívneho novinára. Objednávateľ zostáva neznámy

Petra de Vriesa zastrelili v roku 2021.

V Holandsku odsúdili troch mužov za vraždu investigatívneho novinára. Objednávateľ zostáva neznámy
Súd v Amsterdame uznal troch mužov vinných z vraždy holandského investigatívneho novinára Petra de Vriesa. Foto: Sem van der Wal/ANP MAG/ANP via AFP/Profimedia

Súd v Amsterdame v stredu (12. 6.) uznal troch mužov vinných z vraždy holandského investigatívneho novinára Petra de Vriesa, píše agentúra Reuters. Známy autor a moderátor v roku 2021 podľahol zraneniam v nemocnici deväť dní po tom, ako ho útočník strelil do hlavy v centre mesta neďaleko štúdia relácie RTL Boulevard, kde bol novinár hosťom.

Odsúdenými mužmi sú strelec, jeho vodič a sprostredkovateľ vraždy, ktorí dostali tresty 28, 28 a 26 rokov odňatia slobody. Za napomáhanie vražde súd rozdal tresty až 14 rokov väzenia tiež ďalším ľuďom.

Obstarávateľ vraždy však zostáva neznámy. Podozrivým, ktorý vinu poprel, je Ridouan Taghi – odsúdený šéf zločineckej organizácie, ktorý tento rok vo februári dostal doživotie za objednanie série vrážd.

Novinár De Vries bol poradcom korunného svedka, ktorý proti Taghiho gangu vypovedal; v prípade predtým zavraždili aj svedkov advokát a brat.

Súd mal pôvodne v kauze vraždy De Vriesa vyniesť rozsudok už pred dvoma rokmi, prokuratúra však predstavila nového nemenovaného svedka s číslom 5089, alebo tiež prezývkou „Eddy“.

Ten vypovedal, že jeden z odsúdených mužov vraždu objednal na pokyn nemenovaného Maročana, ktorému hovoril „strýko“. Prokuratúra je presvedčená, že „strýčkom“ je práve zločinecký boss Ridouan Taghi, píše server NL Times.

V Holandsku bol celebritou

Okrem trojice mužov, ktorých uznali za vinných z vraždy, sa súdne pojednávanie týkalo ďalších šiestich obžalovaných. Dvoch z nich súd oslobodil. Desaťročný trest napríklad dostala dvojica mužov za to, že bezprostredne po útoku začala postreleného nakrúcať. Videá zdieľali na sociálnych sieťach.

Zosnulý De Vries bol v Holandsku celebritou. Často sa objavoval v televízii a považovali ho za experta, ktorý mal zdroje medzi zločincami i strážcami zákona. V minulosti opakovane čelil vyhrážkam kvôli kauzám, na ktorých pracoval.

Niekoľko rokov po začiatku svojej novinárskej kariéry sa De Vries začal špecializovať na ťažké zločiny ako únosy a vraždy, o ktorých písal okrem iného knihy. Známy bol pre svoje zameranie na nevyriešené prípady. Jeho investigatívna práca napríklad priamo viedla k objasneniu prípadu a odsúdeniu vraha troch členov rodiny Bolhaarov z 80. rokov.

Útok na De Vriesa v júni 2021 okrem Holanďanov odsúdili aj zástupcovia ďalších krajín, inštitúcií či organizácií, vrátane predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet