Na hlavný obsah

Verejnoprávnosť má zmysel: Diváci a poslucháči mohli nazrieť do zákulisia tvorby RTVS

Telerozhlas si pripravil špeciálny program.

Verejnoprávnosť má zmysel: Diváci a poslucháči mohli nazrieť do zákulisia tvorby RTVS
Diváci mohli nazrieť do zákulisia RTVS. Foto: RTVS

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) priniesla vo štvrtok (13. 6.) špeciálne vysielanie s titulom „Verejnoprávnosť má zmysel“. RTVS priblížila divákom a poslucháčom prácu médií verejnej služby aj prostredníctvom pohľadu do zákulisia.

RTVS poskytuje denne v rozhlasových a televíznych službách asi 300 hodín pestrého programu rôznych obsahov a žánrov. Okrem toho sú našou súčasťou aj významné orchestre a zbory.

Špeciálny program Verejnoprávnosť má zmysel! monitorovali v relácii Správy RTVS redaktorka Andrea Šeligová a redaktor Marek Gudiak:

Verejnoprávne médiá zohrávajú kľúčovú úlohu v demokratickej spoločnosti. Ako sa verejnoprávnosť tvorí v praxi? Od Ranných správ sme sledovali procesy a výzvy, ktoré sprevádzajú tvorbu obsahu v RTVS. Jej hlavnou úlohou je slúžiť verejnosti.

„Je to naša zákonná povinnosť, my ju plníme. Vysielame program vo verejnom záujme, koľko hodín vysielame pre etnické skupiny, pre mládež, pre kultúrne aktivity. Naozaj si myslím, že zabezpečujeme to, čo ľudia nenájdu nikde inde,“ uviedol generálny riaditeľ telerozhlasu Ľuboš Machaj.

Pôvodná verejnoprávna tvorba RTVS

Na rozdiel od súkromných televízii verejnoprávna televízia nie je ovplyvnená potrebou zisku, čo jej umožňuje zahrnúť do vysielania veľké množstvo pôvodnej a dokumentárnej tvorby, umeleckých aj detských vzdelávacích programov až po zábavné šou.

„Myslím si, že 12 rokov Milujem Slovensko je dôkazom toho, že zábava sa dá robiť aj verejnoprávne,“ skonštatoval moderátor Martin Nikodým.

„Sme dokonale verejnoprávna relácia, lebo vysielame pre všetký vekové kategórie. Tematicky pokrývame každodenný život, tak ak niekto verejnoprávnosť hľadá, tak ju určite nájde v našej relácii,“ povedala moderátorka relácie Dámsky klub Soňa Müllerová.

„Nie je to len o tom poskytnúť názor všetkých ľudí, ale je to aj o tom ľudí vzdelávať. Tu ten priestor naozaj máme a máme tú výhodu, že nemusíme tie čísla až tak sledovať,“ podotkol dramaturg Verejnoprávnosť má zmysel! Adam Beran.

Pilierom verejnoprávnej televízie je spravodajstvo „Je to jedna z najdôležitejších, ale aj najťažších odvetví v televíznom vysielaní. Musia ju robiť ľudia, ktorí majú obrovskú pokoru k iným názorom. Je to srdce verejnoprávneho vysielateľa. Vždy bude spravodajstvo pod drobnohľadom politikov, ale televízia nie je pre politikov, je pre divákov. To je pre nás alfa a omega každého dňa,“ dodala poverená vedením Sekcie spravodajstva RTVS Mária Hlucháňová

Digitalizácia a nárast online platforiem prinášajú nové možnosti, ale aj konkurenciu. Aj RTVS sa prispôsobuje týmto zmenám, aby mohla naďalej plniť svoje poslanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko