Na hlavný obsah

Vesmírna loď StarLiner odštartovala na dlho odkladaný prvý testovací let s posádkou

Firmu môže priblížiť k zabezpečovaniu pravidelných misií NASA.

Vesmírna loď StarLiner odštartovala na dlho odkladaný prvý testovací let s posádkou
Vesmírna loď Boeing CST-100 Starliner. Foto: ČTK/AP/Joel Kowsky

Vesmírna loď StarLiner spoločnosti Boeing odštartovala na dlho odkladaný prvý testovací let s posádkou, ktorý môže firmu priblížiť k zabezpečovaniu pravidelných misií americkej vesmírnej agentúry NASA.

Dvaja americkí astronauti so StarLinerom mieria na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Okrem iného preverili fungovanie lode pri automatickom aj manuálnom ovládaní.

Raketa s modulom Boeingu za slnečného počasia odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride podľa plánu o 10:52 miestneho času (16:52 SELČ).

Na obežnú dráhu by sa mala dostať zhruba pol hodiny po odlete. Následne je v pláne pripojenie k ISS, odpojenie a návrat na Zem. Predpokladaná dĺžka misie je asi 24 hodín.

Mnoho problémov a odkladov

Skúšobný let je predstupňom pre schválenie kozmického plavidla pre pravidelné komerčné lety. Boeing s ním chce konkurovať spoločnosti SpaceX miliardára Elona Muska, ktorá aktuálne s loďou Crew Dragon a raketami Falcon dopravuje astronautov NASA na ISS a späť. Akonáhle bude Starliner v prevádzke, chce NASA striedať lety SpaceX a Boeingu.

Americká vesmírna agentúra v tejto veci s Boeingom spolupracuje už desať rokov, počas ktorých však projekt stretol množstvo problémov a odkladov. Dlho očakávaný testovací let s posádkou oneskorili najprv ťažkosti pri dvoch skúšobných letoch bez ľudí na palube, následne pandémia choroby covid-19 a v poslednom čase tiež technické problémy. Naposledy bol štart odložený v sobotu (1. 6.).

Prvými dvoma ľuďmi, ktorí v Starlinere vzlietli do vesmíru, sú veteráni NASA a bývalí skúšobní piloti amerického námorníctva – veliteľ Barry „Butch“ Wilmore a pilotka Sunita Williamsová.

Päťdesiatosemročná Williamsová má podľa agentúry Reuters skúsenosti s riadením viac ako 30 rôznych typov lietadiel a od svojho prvého letu v roku 2007 strávila vo vesmíre 322 dní. Šesťdesiatjedenročný Wilmore bol na orbite 178 dní, prvýkrát sa do vesmíru vydal v roku 2009.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet