Na hlavný obsah

Viete, čo si môžete a nemôžete priniesť z letnej dovolenky? Za niektoré suveníry vám hrozí pokuta či väzenie

Colníci nachádzajú v batožine turistov kadečo.

Viete, čo si môžete a nemôžete priniesť z letnej dovolenky? Za niektoré suveníry vám hrozí pokuta či väzenie
Ilustračná snímka batožiny. Foto: RTVS

Ľudia si z dovoleniek neprinášajú len zážitky. Finančná správa (FS) pravidelne zachytáva dovoz zakázaných suvenírov. V lepšom prípade tovar zaistia. V horšom hrozia turistom aj sankcie.

Koraly, výrobky z krokodílej či hadej kože alebo tradičná čínska medicína, to sú najčastejšie suveníry, ktoré nachádzajú colníci v batožine turistov.

„Ak si chce dovolenkár priviezť nejaký suvenír, FS odporúča, aby si preveril, či na jeho dovoz nepotrebuje príslušné povolenie. Napríklad pri kúpe exotických predmetov z Tuniska, Egyptu, Thajska či Turecka treba dohliadnuť, aby vám k nim pribalili aj oficiálne sprievodné doklady, čiže certifikát k výrobku, ktoré colné orgány vyžadujú,“ priblížila hovorkňa Colného úradu Košice Katarína Daňková.

Zakázaným suvenírom sa v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Zakuťanská:

Košickým colníkom sa podaril už aj exemplárny úlovok. „Fyzická osoba vracajúca sa z pracovnej cesty z tretej krajiny požiadala o oslobodenie od dovozného cla. Kontrolou zistili veľké množstvo mušlí a koralov, spolu 77 kusov,“ uviedla Daňková.

Chránené druhy rastlín a živočíchov podliehajú Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín. Viac ako 37-tisíc je pod dohľadom a obchod s takmer 1 100 druhmi je úplne zakázaný.

Kaktusy v plyšovej hračke

„Medzi také rastliny patria všetky kaktusy, potom orchidey a napríklad aj cykasy. Za tie storočia sa množstvo dostalo aj do Európy a iných krajín a množstvo boli v podstate vybrakované prievozníkmi. Preto sú tieto rastliny chránené na tých lokalitách, lebo by už vyhynuli,“ ozrejmila botanička Valéria Kocová.

Chránené kaktusy našli colníci aj v tomto plyšovom medveďovi, na Slovensko prišli z Thajska „Bolo ich tam 20 kusov a boli pašované v tomto macíkovi. Colný úrad nás potom kontaktoval, že či môžeme prevziať tieto kaktusy. Samozrejme, sme súhlasili a momentálne sú u nás,“ dodala botanička.

Za dovoz suvenírov bez potrebných povolení hrozí pokuta až do výšky vyše 3 300 eur a v niektorých prípadoch aj väzenie až na osem rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko