Na hlavný obsah

Vo Francúzsku sa začala blesková predvolebná kampaň: Trvať bude necelých štrnásť dní

Analytici ani voliči nerozumejú, prečo ide Macron do rizika.

Vo Francúzsku sa začala blesková predvolebná kampaň: Trvať bude necelých štrnásť dní
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: Ludovic Marin, Pool via AP

Vo Francúzsku sa v pondelok začalo necelých štrnásť dní kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré prezident Emmanuel Macron vypísal tesne po oznámení, že voľby do Európskeho parlamentu vyhrala vo Francúzsku krajná pravica. Informovala o tom v pondelok (17. 6.) agentúra AFP.

Registráciu kandidátov, ktorí sa chcú uchádzať o 577 mandátov v Národnom zhromaždení, dolnej komore francúzskeho parlamentu, ukončili v nedeľu (16. 6.) o polnoci. Prvé kolo volieb sa bude konať 30. júna. Rozhodujúce druhé kolo je naplánované na 7. júla.

Kandiduje v nich aj staršia sestra trojnásobnej prezidentskej kandidátky Marine Le Penovej, Marie-Caroline, ktorá bude o hlasy voličov bojovať mene krajne pravicového Národného združenia (RN) v regióne Sarthe v strednom Francúzsku.

Macron ide do rizika

Agentúra AFP poznamenala, že veľká časť voličov vo Francúzsku i analytikov nerozumie dôvodom, pre ktoré Macron ide do rizika v podobe vypísania predčasných parlamentných volieb.

Macronovo rozhodnutie malo okrem toho aj okamžitý vplyv na politickú scénu: vznikla aliancia ľavicových strán – Nový ľudový front -, ktorý združuje socialistov i krajnú ľavicu.

Táto aliancia cez víkend zažila svoju prvú krízu po tom, ako niektorí prominentní poslanci z krajne ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (LFI) zistili, že neboli navrhnutí za kandidátov predčasných volieb a postup vedenia LFI označili za čistky.

Za Nový ľudový front však bude kandidovať pomerne neobľúbený exprezident Francois Hollande (PS), dodal denník Le Monde.

Problémový Ciotti

V pravej časti politického spektra vodca Republikánov (LR) Éric Ciotti presadzuje volebný pakt s krajne pravicovým RN, čo vyvolalo hnev vnútri strany.

Časť straníkov sa Ciottiho pokúsila odvolať, ale súd v Paríži minulý piatok ich snahy zablokoval. K chaosu prispieva aj to, že vedenie LR vo volebnom obvode v Nice postavilo proti Ciottimu svojho kandidáta.

Ciottiho za jeho predvolebný manéver cez víkend kritizoval aj francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy. Podľa neho mal Ciotti koalíciu s RN konzultovať s vedením LR a dať o nej hlasovať členom strany.

Sarkozy v rozhovore vyjadril obavy, že Republikánom hrozí, že ich RN pohltí. Spochybnil súčasne aj Ciottiho rozhodnutie podporiť lídra RN Jordana Bardellu ako kandidáta na premiéra. Bardella „nikdy nič neriadil“, upozornil Sarkozy. Položil otázku, či Francúzsko dokáže viesť niekto, kto je „taký mladý a taký neskúsený“.

Návrat k domácej politike

Podľa AFP by sa Macron mal tento týždeň – po účasti na samite G7 v Taliansku a na ukrajinskej mierovej konferencii vo Švajčiarsku – vrátiť k domácej politike a predvolebnej kampani.

Jeho kolegovia zo strany Obroda (RE) sa však netaja názorom, že kampaň by mal viesť podstatne populárnejší premiér Gabriel Attal.

RE totiž v prieskumoch verejnej mienky stále výrazne zaostáva za RN a Macronovi ako prezidentovi hrozí vládnutie s politickým subjektom – RN, ktorého politiku odmieta. Macron pritom rozhodne vylúčil, že by abdikoval. Jeho mandát na poste prezidenta sa končí roku 2027.

Varovanie Macrona

Bývalý socialistický premiér Lionel Jospin, ktorý sa v roku 2002 po neúspechu v prezidentských voľbách stiahol z politiky, varoval pred nebezpečenstvom vyplývajúcim zo súčasnej situácie pre Macrona.

Objasnil, že Macron prinútil Francúzsko k „uponáhľanej“ kampani a „dáva RN šancu dostať sa vo Francúzsku k moci“.

„Nie je to zodpovedné,“ povedal pre Jospin v rozhovore pre denník Le Monde. Macrona obvinil z „arogancie“ a dodal, že „moment prekvapenia“, ktorým bolo vypísanie predčasných volieb, na víťazstvo v nich nestačí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet