Na hlavný obsah

Všetci vedia, že Vladimir Putin nemyslí vážne svoje návrhy o mieri na Ukrajine, kritizuje nemecký kancelár Scholz

Putin v piatok vyhlásil, že Moskva je pripravená rokovať o mieri.

Všetci vedia, že Vladimir Putin nemyslí vážne svoje návrhy o mieri na Ukrajine, kritizuje nemecký kancelár Scholz
Na snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Všetci vedia, že ruský prezident Vladimir Putin nemyslí vážne svoje návrhy na to, ako dosiahnuť mier na Ukrajine, povedal v sobotu (15. 6.) nemecký kancelár Olaf Scholz. Krajiny Skupiny G7 o nich preto na svojom aktuálnom stretnutí nerokovali. O vyhlásení šéfa nemeckej vlády informovala agentúra Reuters.

„Všetci vedia, že tento návrh nebol myslený vážne, ale mal niečo spoločné s mierovou konferenciou vo Švajčiarsku,“ povedal Scholz v rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF. Narážal na mierový summit, ktorý sa začína v alpskej krajine. Rusko sa na ňom nezúčastní a podľa Scholza od neho chce odviesť pozornosť.

Putin v piatok vyhlásil, že Moskva je pripravená rokovať o mieri, keď Kyjev splní niekoľko podmienok. Ukrajinské jednotky podľa neho musia opustiť Doneckú, Luhanskú, Chersonskú aj Záporožskú oblasť, teda ukrajinské regióny, ktoré Rusko čiastočne okupuje po tom, ako v roku 2022 začalo inváziu na Ukrajinu. Ukrajina by sa navyše podľa predstáv šéfa Kremľa mala zaviazať, že nevstúpi do NATO.

Putin ako Hitler

Kyjev to jednoznačne odmietol. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil Putinove slová za ultimátum a vyhlásil, že ruský prezident postupuje ako niekdajší nacistický vodca Adolf Hitler a bude stupňovať svoje požiadavky, pretože jeho cieľom je zisk aj ďalších ukrajinských regiónov.

Ukrajina požaduje stiahnutie ruských vojakov zo všetkých okupovaných území a tiež z anektovaného Krymu, ktorého sa Rusko zmocnilo v roku 2014.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet