Na hlavný obsah

Výskumné centrum, nové pracovné miesta či budúcnosť priemyslu: Toto prinesie veľký závod na batérie

Fabriku postavia v priemyselnom parku v Šuranoch.

Výskumné centrum, nové pracovné miesta či budúcnosť priemyslu: Toto prinesie veľký závod na batérie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Už je isté, že Slovensko bude mať veľký závod na batérie. Spoločnosť Gotion InoBat sa rozhodla pre dlho očakávanú investíciu na Slovensku. V meste Šurany postaví svoj prvý závod. Štát ho podporí sumou 214 miliónov eur. Celková suma investície je 1,2 miliardy eur. Je to druhá najväčšia zahraničná investícia v histórii Slovenska.

Fabrika by mala vyprodukovať tisíce batérií do elektromobilov ročne. Prvé vzorky už budúci rok. „Produkčná výroba by sa podľa plánu mala naštartovať v roku 2027 a plná výroba sa očakáva v júni 2027. Na Slovensku budú vyrábať približne 20 gigawatt kapacity ročne,“ vyhlásila ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD).

Novému závodu na batérie sa v Správach RTVS venovala Andrea Škutová:

Odborníci hovoria, že baterkáreň na Slovensku potrebujeme. Nielen z hľadiska ekonomiky, ale aj budúcnosti priemyslu.

„Budúce elektromobily, ktoré budú do roku 2035 vyrábané v našich automobilkách, budú potrebovať niekoľko takýchto geia factories. Ak by sme takéto batérie nevyrábali na Slovensku, tak pokojne môžeme využiť susedov, ale tá hodnota, ktorá vzniká pri výrobe batérií, by nešla pre slovenskú ekonomiku,“ uviedol riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský.

„Pridaná hodnota na Slovensku bude zostávať u týchto výrobcov a to sa musí odraziť aj v napĺňaní štátneho rozpočtu a zamestnanosti ľudí v danom regióne,“ skonštatoval analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Obnoviteľné a udržateľné zdroje

Fabriku postavia v priemyselnom parku v Šuranoch, v ktorom by mohli postupne pribudnúť aj ďalší menší dodávatelia investora. V novej fabrike plánujú využívať najmä obnoviteľné a udržateľné zdroje.

„Obnoviteľné zdroje energie pri napájaní a zabezpečovaní elektrickej energie pre závod sú našim hlavným cieľom. Hovoríme napríklad o plnom využití strechy tohto závodu na inštaláciu solárnych panelov a veterných energetických turbín,“ povedal prezident Gotion EMEA Steven Cai.

V regióne vznikne 1 300 nových pracovných miest. Investor sa zaviazal, že vybuduje aj výskumné centrum. „Je to rozvoj všetkého. Bavíme sa o zdravotnej starostlivosti, vzdelávaní, rozvoji infraštruktúry a bytovej politike,“ dodal primátor mesta Šurany Marcel Filaga.

Výstavba baterkárne by sa mala začať ešte tento rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko