Na hlavný obsah

Dopyt po elektrotechnikoch sa zvýšil štvornásobne. Školy nedokážu poslať na trh práce dostatok absolventov

Chcú, aby sa zlučovali školy s rovnakým zameraním.

Dopyt po elektrotechnikoch sa zvýšil štvornásobne. Školy nedokážu poslať na trh práce dostatok absolventov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Automobilový závod v Bratislave hľadá vyše dvesto zamestnancov s elektrotechnickým vzdelaním. Za desať rokov sa podľa portálu Profesia dopyt po autoelektrikároch či mechatronikoch zvýšil štvornásobne.

Asociácia priemyselných zväzov a dopravy volá po zlučovaní rovnako zameraných stredných odborných škôl, keďže iba školy s väčším počtom žiakov majú nárok na viac peňazí od štátu.

Nedostatku elektrotechnikov na pracovnom trhu sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková:

Vývoj v automobilovom priemysle so sebou prináša čoraz vyššie nároky na kvalifikovaných pracovníkov. Autoelektrikár z vyše 20-ročnou praxou Juraj Medvecký hovorí, že táto práca nie je nutná, skôr sofistikovaná.

„Keď pred 25 rokmi nebolo predstaviteľné, že boli v aute počítačové siete, dnes si tie jednotky posielajú maličké e-maily, posielajú správy. Čiže autoelektrikár nie je len ten, kto vie používať voltmeter alebo osciloskop. Dnes ide o človeka, ktorý pracuje s kamerami, s radarmi, inštaluje aplikácie,“ pokračoval.

Podľa Martina Menšíka zo spoločnosti Profesia je o autoelektrikárov či mechatronikov obrovský záujem. „Nejde len o firmy z automobilového priemyslu, ktorých dnes potrebujú. Od mliekární počnúc, ktoré dnes hľadajú tieto pozície, až po vysoko sofistikované riešenia vo výskume a vývoji,“ podotkol.

Stredné odborné školy však nedokážu poslať na trh práce dostatok absolventov. Riešením je spájanie škôl, vysvetľuje Andrej Lasz z Asociácie priemyselných zväzov a dopravy.

„Škôl máme veľa, sú poloprázdne. Tým pádom, keďže peniaze na školy idú so žiakom, tak sú aj veľmi podfinancované. A to riešenie, ktoré by sa dalo veľmi rýchlo uplatniť, je pospájať ich, presunúť žiakov na tie najlepšie školy a mohli by združovať viaceré odbory,“ myslí si Lasz.

Pýtali sme sa rezortu školstva, či sa s takýmto návrhom stotožňuje minister. Minister Tomáš Druker (Hlas-SD) reagoval stručne. „Veľmi úzko diskutujeme so zástupcami aj automobilového priemyslu, aj zamestnávateľských zväzov.“ Zriaďovateľmi stredných škôl sú samosprávne kraje. Podľa ich zástupcov je to ešte beh na dlhú trať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál