Na hlavný obsah

Začali sa ďalšie samozbery: Výdatné dažde niektorým druhom ovocia škodia, pre iné je to ideálne

V sade v Cabaji-Čápore pri Nitre dozreli prvé marhule aj čerešne.

Začali sa ďalšie samozbery: Výdatné dažde niektorým druhom ovocia škodia, pre iné je to ideálne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Úrodu ovocia aj jeho zber tento rok výrazne ovplyvňuje počasie. Po jarných mrazoch, ktoré zničili časť plodov, v uplynulých dňoch do situácie v sadoch zasiahli aj výrazné dažde. Z úrody jahôd zobrali asi štvrtinu. Okrem nich už dozreli aj ďalšie druhy ovocia.

V sade v Cabaji-Čápore pri Nitre dozreli prvé marhule aj čerešne. Po dažďoch plody rýchlejšie praskajú, treba ich obrať čím skôr. Aj preto sa zber rozbehol naplno, samozber je však možný len pri čerešniach.

„Čerešní máme pomerne dosť, tento rok je veľmi slušná úroda. S marhuľami sme na tom biedne, pretože nám dosť ukrojili z úrody jarné mrazy a samozber by sme nevedeli pokryť,“ priblížil ovocinár z Cabaja-Čápora Branislav Novosad.

Samozberu čerešní sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

„Marhúľ bude všeobecne podstatne menej a, samozrejme, aj cena sa bude pohybovať od štyroch eur za kilogram, čo je určite veľmi veľa, ale nevedia to inak ovocinári ustáť,“ vyhlásil predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.

Zatiaľ čo pri kôstkovinách sa zber len rozbieha, na viacerých jahodových poliach sa chýli ku koncu. V Návojovciach potrvá len do víkendu. Hoci sa tamojšie jahody podarilo ochrániť pred mrazmi, škody aj v tomto prípade priniesli dažde.

Samozber nielen ovocia

„Začali sme medzi prvými na Slovensku, čiže natiahli sme zberový čas. V podstate to trvalo tak tri týždne. Posledný týždeň nám intenzívne pršalo a došlo k plesniveniu jahôd, spôsobili to sedemdňové dažde,“ povedal pestovateľ z Návojoviec a Ostratíc Miloš Šebo.

Zatiaľ čo aktuálnym zberom ovocia daždivé počasie skôr škodí, pre neskoršie plody, ako sú jablká a hrušky, je ideálne. Poškodiť by nemalo ani pomaly dozrievajúce broskyne.

„Broskyniam vyhovuje daždivé počasie. Kto stihol urobiť ochranu proti kučeravosti listov, ten bude mať vcelku slušnú úrodu,“ uviedol predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.

„Broskyne rátame, že budeme mať dvojnásobnú úrodu oproti vlaňajšku. Začíname začiatkom júla,“ povedal ovocinár z Cabaja-Čápora Branislav Novosad.

K samozberom ovocia sa u nás postupne pridávajú aj iné plody – napríklad zemiaky či hrášok, ktorých zber sa tiež rozbieha v týchto dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko