Na hlavný obsah

Koniec zdĺhavému čakaniu na nové doklady? Ministerstvo prichádza s novinkou

Rezort vnútra chce vybudovať nové personalizačné centrum.

Koniec zdĺhavému čakaniu na nové doklady? Ministerstvo prichádza s novinkou
Ľudia čakajúci v Klientskom centre v Bratislave. Foto: RTVS

Na vydanie nových cestovných pasov, občianskych a vodičských preukazov by Slováci v budúcnosti nemali čakať dlhšie, ako stanovujú lehoty. Ministerstvo vnútra plánuje vybudovať nové Národné personalizačné centrum. Má zabezpečiť rýchlejšiu výrobu osobných dokladov.

Občiansky preukaz, vodičský preukaz či cestovný pas by mal byť všetkým žiadateľom vydaný do 30 dní od podania žiadosti. Taká je lehota zo zákona. To sa však nedeje a množstvo Slovákov sa nového dokladu nevie dočkať.

Urýchliť výrobu osobných dokladov by malo úplne nové personalizačné centrum. Vzniknúť by malo v hlavnom meste.

„Môžem potvrdiť, že ministerstvo má projekt a plán vybudovať nové Národné personalizačné centrum, nakoľko súčasné jedno pracovisko je na hranici svojich kapacitných možností,“ priblížil hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Výrobe nových dokladov sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Silvester Roštár:

Blíži sa dovolenková sezóna

Záujem o osobné doklady sa každý rok zvyšuje. Len od začiatku tohto roka prijali klientské centrá po celom Slovensku takmer 300-tisíc žiadostí o vydanie nových cestovných pasov.

„Vzhľadom na to, že tých žiadostí stále pribúda, potrebujeme tomu prispôsobiť i kapacity na výrobu cestovných dokladov,“ dodal Neumann.

Národné personalizačné centrum na výrobu dokladov len nedávno čelilo náporu pri vydávaní občianskych preukazov s končiacou certifikáciou čipu, ale aj vtedy, keď Slováci menili staré ružové vodičské preukazy za nové. Teraz sa zas blíži dovolenková sezóna.

Existujúca budova v majetku ministerstva

Rezort vnútra zatiaľ nevie, koľko peňazí bude vybudovanie novej výrobne osobných dokladov stáť a kedy sa v nej začne vyrábať. Štát aktuálne hľadá vhodné priestory, v ktorých by mohla továreň na doklady sídliť.

„Malo by to byť v existujúcich nehnuteľnostiach, ktoré sú majetkom ministerstva vnútra,“ uviedol hovorca Neumann.

Keď sa vybuduje nové Národné personalizačné centrum na výrobu dokladov v Bratislave, to súčasné nezanikne. Stane sa záložným. Na Slovensku sa totiž len vlani vyrobilo vyše jeden a pol milióna osobných dokladov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko