Na hlavný obsah

Potrebujete cestovný pas? Pri jeho vybavovaní sa pripravte na dlhšie čakanie

Pre enormný záujem ich polícia nestíha vyrábať.

Potrebujete cestovný pas? Pri jeho vybavovaní sa pripravte na dlhšie čakanie
Oddelenie dokladov v Klientskom centre na Tomášikovej ulici. Foto: TASR/Martin Baumann

Enormný záujem o cestovné pasy spôsobil, že polícia ich nestíha vyrábať. Môže za to avizované zvýšenie správnych poplatkov za vybavenie pasu, ako aj skutočnosť, že sa Slováci začínajú pripravovať na letné dovolenky.

Od začiatku tohto roka prijali oddelenia dokladov takmer 234-tisíc žiadostí o vydanie cestovného pasu.

„Vlani v rovnakom období to bolo asi 120-tisíc žiadostí. Percentuálny nárast je teda viac ako 90 percent,“ informovalo ministerstvo vnútra. V marci 2024 denné počty prijatých žiadostí presahovali štyritisíc, v jeden deň bolo zaznamenaných takmer osemtisíc žiadostí.

Štandardná lehota sa môže predĺžiť

Pasy a ostatné doklady vyrába Národné personalizačné centrum. „Napriek maximálnej snahe a nasadeniu zamestnancov po pracovnej dobe a počas víkendov sa nestihnú všetky pasy vydať načas. Štandardná 30-dňová lehota sa preto môže predĺžiť o pár dní,“ upozorňuje rezort vnútra.

Žiadateľov o pas prosí o trpezlivosť a ubezpečuje ich, že robí všetko preto, aby sa žiadosti vybavili v čo najkratšom termíne.

Zároveň pripomína, že občania Slovenskej republiky môžu pre plnohodnotné cestovanie v rámci EÚ a schengenu využiť aj platný občiansky preukaz s fotografiou.

Vydanie cestovného pasu do 30 dní pre osoby od 16 rokov stálo ešte v marci 33 eur, od apríla je to už 50 eur. Pri vydaní pasu do desiatich dní to je 100 eur a do dvoch dní 150 eur.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko