Na hlavný obsah

Zuzana Čaputová či Joe Biden a približne milión hostí. Francúzi začali trojdňovú oslavu výročia vylodenia v Normandii

Na bezpečnosť dohliadajú desaťtisíce policajtov, žandárov a vojakov.

Zuzana Čaputová či Joe Biden a približne milión hostí. Francúzi začali trojdňovú oslavu výročia vylodenia v Normandii
Na snímke americký veterán na návšteve v Normandii. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu (5. 6.) začal trojdňové oslavy 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii 6. júna 1944. Ceremónií sa zúčastní aj jeho americký náprotivok Joe Biden, informovala agentúra AFP.

Na oslavy v Bretónsku a v Normandii podľa odhadov francúzskych úradov príde asi milión hostí. Na bezpečnosť dohliada 43-tisíc policajtov, žandárov a vojakov. Do Normandie podľa Paríža mieri 25 premiérov a prezidentov a tiež milión návštevníkov.

Program vyvrcholí vo štvrtok 6. júna na pláži Omaha, kde zabezpečí poriadok 12-tisíc policajtov a žandárov. Na mieste bude tiež 80 špecialistov na vyhľadávanie mín, vrátane 16 potápačov a 50 jednotiek s psovodmi.

Štvrtkového podujatia sa okrem Bidena zúčastní aj britský kráľ Karol III., nemecký kancelár Olaf Scholz, talianska hlava štátu Sergio Mattarella, český prezident Petr Pavel aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Macron v stredu predsedal prvému ceremoniálu v Plumelecu v Bretónsku na západe Francúzska, aby uctil pamiatku bretónskych odbojárov a francúzskych výsadkárov v britských špeciálnych jednotkách SAS, ktorí v noci na 6. júna 1944 začali operáciu Overlord s cieľom ukončiť druhú svetovú vojnu.

Vylodenie v deň D, teda 6. júna, organizované v najväčšom utajení Američanmi, Britmi a mužmi generála Charlesa de Gaulla, otvorilo cestu k oslobodeniu Francúzska a porážke nacistického Nemecka, a tým aj ku koncu druhej svetovej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet