Na hlavný obsah

Zvolenie M. Šutaja Eštoka na čelo Hlasu si všímajú aj naši susedia: ČTK píše aj o jeho debate so stíhaným D. Bombicom

ČTK priniesla vizitku Matúša Šutaja Eštoka.

Zvolenie M. Šutaja Eštoka na čelo Hlasu si všímajú aj naši susedia:  ČTK píše aj o jeho debate so stíhaným D. Bombicom
Novým predsedom Hlasu-SD sa stal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/František Iván

Zmena na poste šéfa strany Hlas-SD vzbudila pozornosť aj v susednej Českej republike. ČTK po zvolení ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (37) za predsedu vládnej strany Hlas-SD priniesla politikovu vizitku. Čo píše o Šutajovi Eštokovi?

Šutaj Eštok po atentáte na Fica

Po streľbe na premiéra SR Roberta Fica 15. mája sa Šutaj Eštok ocitol v centre pozornosti, čelil početným otázkam, či neurobila premiérova ochranka nejakú chybu a nemohla jeho ťažkému zraneniu zabrániť. Zlyhanie nepripustil. Na otázky slovenských i zahraničných novinárov reagoval často slovami, že oni sami prispievajú k vyhrocovaniu situácie v spoločnosti.

Hlavným bezpečnostným opatrením podľa neho má byť, aby politici a novinári „používali rozumnejší slovník“. Súčasne tiež pripomínal, že strelec chodil na protivládne demonštrácie a súhlasil s postojmi opozície.

Politická kariéra

Šutaj Eštok pochádza z východoslovenskej obce Budkovce, asi 15 kilometrov južne od Michaloviec, kde sa narodil 4. februára 1987. Jeho matka bola hospodárkou v miestnej školskej jedálni, otec pôsobil na učilišti.

Po štúdiu práva v Bratislave pracoval okrem iného v Správe štátnych hmotných rezerv. Svoju ďalšiu kariéru spojil s Petrom Pellegrinim. Pracoval pre neho, keď bol ministrom školstva, a v septembri 2018 sa stal šéfom úradu vlády, keď bol Pellegrini jej predsedom.

Vlastný mandát v Národnej rade získal vo voľbách 2020. Tie sa skončili porážkou dovtedy vládnej strany Smer-SD a vyústili v Pellegriniho odchod z Ficovej strany Smer-SD a založenie novej, Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD).

Šutaj Eštok, podobne ako ďalšie známe tváre Smeru-SD expremiéra nasledovali, stal sa generálnym manažérom novej strany. Vo vlaňajších parlamentných voľbách získal Hlas-SD 14,7 percenta hlasov a stal sa tretím najsilnejším politickým subjektom v krajine, vytvoril vládu so stranami Smer-SD a SNS.

Predvolebná kampaň

Šutaj Eštok na seba výraznejšie upozornil počas kampane pred vlaňajšími parlamentnými voľbami. Profiloval sa ako bezpečnostný expert a upozorňoval na údajnú spolitizovanosť polície na čele s jej vtedajším šéfom Štefanom Hamranom.

O jej vedení bežne podľa médií hovoril ako o „partičke grázlov“. Okrem iného povedal: „Vy, páni, ste urobili zo Slovenska štát, v ktorom sa nedá žiť. Tak si láskavo zbaľte veci a zmiznite a prestaňte tárať nezmysly o mafii, lebo skutočná mafia ste vy.“

Po nástupe do čela ministerstva vnútra odvolal policajného riaditeľa Hamrana. Ten už mal vzhľadom na očakávaný výsledok volieb zažiadaný o odchod do civilu a na polícii mu zostávali posledné tri dni služby. Na tento čas ho nechal minister preveliť do Popradu, ktorý je vzdialený asi 300 kilometrov od bydliska Hamrana v Komárne. Súčasne vykonal ďalšie personálne zmeny.

Debata s Bombicom

Významnú úlohu zohral Šutaj Eštok pri tohtoročnej prezidentskej kampani svojho straníckeho šéfa Pellegriniho. Napríklad vystúpil v debate s extrémistickým influencerom Danielom Bombicom, ktorý ušiel pred slovenskou justíciou do Londýna, a zabezpečil tak hlasy jeho stúpencov. Bombic je medzinárodne stíhaná osoba.

Od prvej chvíle, čo sa stal ministrom, si Šutaj Eštok buduje povesť rázneho politika. Na verejnosti sa často objavuje v bunde s logom ministerstva a menovkou „minister“. „Keď idem do terénu, som hrdý, že si môžem takúto uniformu obliecť,“ vyhlásil v jednom rozhovore.

Podľa politológov má Šutaj Eštok názorovo najbližších k premiérovi Ficovi. Zakladá si na tom, že vystupuje rázne voči opozícii aj kritickým novinárom, presne ako to robí aj premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko