Na hlavný obsah

M. Šutaj Eštok vystúpil v debate s medzinárodne stíhaným Slovákom. Podľa opozície ho legitimizuje

Minister sa ohrádzal slobodou slova a prezumpciou neviny.

M. Šutaj Eštok vystúpil v debate s medzinárodne stíhaným Slovákom. Podľa opozície ho legitimizuje
Zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a hľadaný Slovák Daniel Bombic. Foto: RTVS

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vystúpil v internetovej debate s medzinárodne stíhaným Slovákom. Daniel Bombic čelí na Slovensku obvineniu zo šírenia extrémizmu, vydali naňho viaceré medzinárodné zatykače. Opozícia tvrdí, že Šutaj Eštok legitimizuje hľadanú osobu v mediálnom priestore. Minister tieto tvrdenia popiera.

Šéf rezortu vnútra diskutoval takmer dve hodiny v internetovej relácii. Do online diskusie sa viackrát zapojil aj trestne stíhaný Daniel Bombic. Ministra sa počas debaty pýtal aj to, ako hodnotí koniec špeciálnej prokuratúry či nové zaradenie jej prokurátorov.

„Ja som s pánom Bombicom nediskutoval, tam bolo asi 50 ľudí, ktorí na diskusii boli, medzi nimi na nejakom streame bol pripojený, on dal asi dve otázky. Ja som ani netušil, aký formát to bude, ani akí ľudia tam budú,“ tvrdí minister Šutaj Eštok.

„Tak potom je zlý minister vnútra, že nevie si preveriť informácie o prostredí, do ktorého sa ide verejne vyjadrovať,“ myslí si poslanec za PS Jaroslav Spišiak.

Diskusii M. Šutaja Eštoka s Danielom Bombicom sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Jakub Horáček:

Šutaj Eštok: S jeho názormi sa nezhodujem

Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že v prípade stíhaného Daniela Bombica platí prezumpcia neviny. Dodáva, že pri výbere toho, s kým diskutuje, nerobí rozdiely.

„Ja sa s názormi toho pána, ktorého spomínate, vôbec v rámci tých tém, ktoré sú sporné, nezhodujem. Ja som jasne za to, aby tu bolo deklarované, že sloboda slova patrí pre všetkých,“ obhajoval sa Šutaj Eštok.

Podľa opozície minister legitimizuje medzinárodne hľadanú osobu. Bývalý minister vnútra hovorí o medzinárodnej hanbe.

„Je to aj výsmech orgánom vo Veľkej Británii, ktoré majú tohto zločinca na náramku, teda monitorujú ho, a myslím si, že sa čaká na rozhodnutie súdov v týchto prípadoch,“ skonštatoval exminister vnútra a poslanec za Slovensko, KÚ a Za ľudí Roman Mikulec.

„Ako minister vnútra by mu mal povedať, že vážený pane, dostavte sa na Slovensko, obhájte svoju pravdu pred orgánmi činnými v trestnom konaní a ja s vami nemám čo diskutovať,“ pokračoval Spišiak.

„Ja vám garantujem, že nikoho nelegitimizujem. Myslím si, že stále platí prezumpcia neviny. Bavím sa korektne aj s alternatívnym priestorom, a keď som bol pozvaný na nejakú debatu, tak som odpovedal na otázky,“ dodal Šutaj Eštok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko