Na hlavný obsah

Slovensko opäť potrápia búrky s prudkým lejakom: Výdatnejšie sa vyskytnú najmä na východe

V utorok však môže byť poriadne horúco.

Slovensko opäť potrápia búrky s prudkým lejakom: Výdatnejšie sa vyskytnú najmä na východe
Žena s dáždnikom prechádza cez cestu. Foto: SITA/AP Photo/Denes Erdos

Na väčšine územia Slovenska treba počítať s búrkami, v niektorých okresoch Košického kraja aj výdatnejšími. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Košice-okolie, Michalovce, Sobrance a Trebišov. Podľa meteorológov je však malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov (mm) za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 95 kilometrov za hodinu (km/h) a s krúpami.

Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia pre celý Žilinský, Banskobystrický a Prešovský kraj, ako aj viaceré okresy Košického a Trenčianskeho kraja.

Na danom území je podľa meteorológov malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 mm za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 km/h a s krúpami.

Mapa Slovenska s platnými meteorologickými výstrahami pred búrkami.
Mapa Slovenska s platnými meteorologickými výstrahami pred búrkami. Foto: www.shmu.sk

SHMÚ zároveň vydal aj hydrologické výstrahy. Hydrologické výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Gelnica, Košice-okolie – Hornád, Košice-okolie – Bodva a Prešov.

Hydrologické výstrahy prvého stupňa platia pre okresy Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Prievidza, Veľký Krtíš, Lučenec, Spišská Nová Ves, Levoča, Košice, Sabinov, Bardejov a Svidník. Výstrahy sú spojené s prívalovou povodňou.

Pozor na horúčavy

Vo viacerých okresoch Slovenska však môže byť v utorok (9. 7.) poriadne horúco. Teplota sa môže vyšplhať na 33 až 34 stupňov Celzia. Upozorňuje na to SHMÚ, ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy platia pre celý Bratislavský kraj, pre takmer celý Trnavský, Nitriansky a Košický kraj a viaceré okresy Banskobystrického kraja.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ pripomína SHMÚ s tým, že pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká. Výstrahy platia predbežne od 14.00 do 18.00 h.

Mapa Slovenska s platnými meteorologickými výstrahami pred vysokými teplotami.
Mapa Slovenska s platnými meteorologickými výstrahami pred vysokými teplotami. Foto: www.shmu.sk

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko