Na hlavný obsah

Čoraz viac mužov odchádza na rodičovskú dovolenku. Je to pre nich príležitosť na zmenu kariéry

Muži často čelia vyhoreniu v práci.

Čoraz viac mužov odchádza na rodičovskú dovolenku. Je to pre nich príležitosť na zmenu kariéry
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Záujem mužov čerpať rodičovskú dovolenku extrémne vzrástol. Ako ukazuje prieskum spoločnosti SCHREIBER group, v porovnaní s minulosťou predstavuje nárast na Slovensku o 480 percent.

„Čoraz viac mužov sa chce venovať aj rodičovským povinnostiam. Mnohí to využívajú aj ako priestor na oddýchnutie si od pracovných povinností. Zároveň sa snažia odbremeniť manželku, ak je pracovne vyťaženejšia alebo zastáva vyššiu pozíciu,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti SCHREIBER group Martin Miklánek.

O tom, prečo muži stále častejšie odchádzajú na rodičovskú dovolenku, sme sa v Ranných správach rozprávali s výkonným riaditeľom spoločnosti SCHREIBER group Martinom Miklánkom:

Emancipácia a príležitosť na zmenu kariéry

Rolu v tomto trende zohrala aj emancipácia. „Trendom dnešnej doby je presadenie sa žien v biznise a v akomkoľvek pracovnom prostredí. Väčšina z nich sa snaží dostať čo najvyššie v oblasti manažérskych funkcií a rozhodovania. Tá cesta je dosť dlhá a úsilie, ktoré vyvinú, by neradi hodili hneď do koša a išli sa venovať svojim materským povinnostiam,“ vysvetľuje Miklánek.

Mnohé medzinárodné spoločnosti v súčasnosti žiadajú, aby v manažmente bolo čo najviac žien, podobné hlasy sa ozývajú aj z politickej scény. Ďalším faktorom je, že rodičovská dovolenka mužov je pre nich akýmsi „sabbaticalom“ a príležitosťou na kariérny oddych.

Muži často čelia vyhoreniu v práci. „Prekvapilo nás, aké veľké percento mužov priznáva, že ich práca ich nenapĺňa a nevedia v nej nájsť víziu. Aj preto využívajú rodičovskú dovolenku,“ skonštatoval Miklánek.

Rodičovská dovolenka môže byť pre mužov aj čas, kedy si zmenia kariéru. „Mnohí z nich ustupujú z pozícií konateľov, predávajú svoje podiely a chcú sa venovať niečomu, čo je bližšie ich rodinnému životu, nevenovať toľko času práci. Je to nový fenomén,“ hovorí Miklánek.

Úlohu zohráva aj finančná situácia rodičov. „Mnohokrát páry, ktoré sa rozhodnú, že pôjde na rodičovskú dovolenku muž, sú tie, kde je žena živiteľ alebo má majoritný príjem,“ uzavrel Miklánek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko