Na hlavný obsah

Darcov krvi v lete ubúda, odrádza ich teplo alebo sú odcestovaní. Zásoby týchto krvných skupín sú hraničné

V lete je krv potrebná o niečo viac ako inokedy.

Darcov krvi v lete ubúda, odrádza ich teplo alebo sú odcestovaní. Zásoby týchto krvných skupín sú hraničné
Na snímke odber krvi. Foto: TASR/Roman Hanc

Jeden odber krvi dokáže zachrániť až tri ľudské životy. Darcov je však aj počas tohto leta málo. Nehôd a zranení, naopak, neubúda. Národná transfúzna služba (NTS) hlási najmä pokles zásob krvných skupín s negatívnym Rh faktorom.

„Ľudia sú rozcestovaní. Aj študenti, ktorí tvoria významnú darcovskú skupinu, aj tí sú na rôznych stážach v zahraničí. V neposlednom rade sú to aj vysoké denné teploty, ktoré sa podpisujú pod počty darcov našich pracoviskách,“ priblížila hovorkyňa NTS Martina Frigová.

Za rok na NTS vykonajú viac ako 160-tisíc odberov. „Na naše pracoviská príde 90-tisíc darcov, ale za posledný týždeň evidujeme priemerný týždenný pokles darcov. Je ich zhruba o 100 menej, ako v bežných mesiacoch,“ dodala.

O hraničných zásobách niektorých krvných skupín sa s hovorkyňou NTS v relácii Rádiožurnál rozprávala redaktorka Kristína Babicová:

Obmedzenia pri cestovaní do zahraničia

V lete je však krv potrebná o niečo viac, ako v iných ročných obdobiach. „Letné mesiace sa spájajú s vyššou úrazovosťou, nehodovosťou a operačné zákroky si dovolenku nevyberajú. V nemocnici sú stále pacienti, ktorí potrebujú transfúzne prípravky,“ vysvetlila Frigová.

V súvislosti s dovolenkami platia isté obmedzenia, kedy človek môže a nemôže ísť darovať krv. Podľa slov hovorkyne NTS závisí od toho, z akej krajiny sa potenciálny darca vracia.

„V posledných rokoch evidujeme už aj v európskych destináciách, ako je napríklad Grécko, Taliansko, Španielsko, ale tohto roku aj Francúzsko, že sa v týchto krajinách vyskytujú infekčné ochorenia, ktoré sa prenášajú komármi,“ priblížila. Ak sa darcovia vrátia z týchto krajín, z darovania krvi ich vylúčia až na 28 dní.

Zakaždým, keď NTS eviduje znížený počet darcov krvi, tak sa to ako prvé prejaví pri krvných skupinách s negatívnym Rh faktorom, dodala Frigová.

„Takéto krvné skupiny má len 15 percent populácie. Aj v týchto týždňoch evidujeme pri krvných skupinách s negatívnym RH faktorom, že ten stav zásob krvi je hraničný,“ povedala. Vyzvala ľudí s takýmito krvnými skupinami, aby prišli na pracoviská NTS a svoju krv darovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál