Na hlavný obsah

Slovensko má nedostatok krvi: Hrozí, že sa obmedzia objednávky krvi nemocniciam

Ten, kto daruje krv, daruje život.

Slovensko má nedostatok krvi: Hrozí, že sa obmedzia objednávky krvi nemocniciam
Ilustračná snímka . Foto: RTVS

Chýbajú darcovia krvi. Národná transfúzna služba (NTS) apeluje na ľudí, aby prišli darovať túto vzácnu tekutinu. Zásoby sa totiž každý deň míňajú. Pri ďalšom poklese môže dôjsť k ohrozeniu zásobovania nemocníc.

Doteraz stabilné množstvo zásob krvi sa zmenilo na hraničné. Dochádzajú rezervy krvných skupín AB, nula, A s negatívnym Rh faktorom.

„Všetky krvné skupiny s negatívnym RH faktorom sú v hraničnom stave zásob krvi. Dokonca od budúceho týždňa nám pribudne aj krvná skupina B RH negatív,“ vyhlásila hovorkyňa Národnej transfúznej služby SR Martina Frigová.

O chýbajúcich darcoch krvi v Správach RTVS z regiónov informoval redaktor Silvester Roštár:

Hrozí obmedzenie dodávok krvi

Napriek hraničnému stavu rezerv krvi je transfúzna služba schopná zabezpečiť jej dostatočné dodávky do nemocníc. Ak bude takýto stav pretrvávať viac dní po sebe, objednávky krvi nemocniciam obmedzí.

„Čo v konečnom dôsledku môže dospieť do štádia, že nemocnice potom môžu začať rušiť niektoré plánované operácie,“ pokračuje Frigová.

„V Univerzitnej nemocnici Bratislava realizujeme 200 operácii denne. Ide o vysoký počet a preto musíme mať dostatočné zásoby krvi,“ priblížila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská.

Odberové centrá uvítajú všetkých darcov. Ako tvrdia, darca sa nemá čoho obávať. Stačí prísť, darovať krv a odísť po pár minútach s pocitom, že ste niekomu zachránili život.

„Túto krv potrebujú onkologickí pacienti, pacienti po úrazoch, po dopravných nehodách, pacienti, ktorí čakajú na transplantáciu orgánov,“ hovorí vedúca lekárka NTS – OC Kramáre Zuzana Kovaľová.

Ten, kto daruje krv, daruje život. Darcom krvi sa môže stať každý zdravý jedinec vo veku od 18 do 60 rokov, ktorý váži minimálne 50 kilogramov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko