Na hlavný obsah

Detská pohotovosť v Námestove nakoniec nebude. Lekári sú preťažení a odmietajú slúžiť

Niektorí tak za pohotovosťou budú dochádzať aj hodinu.

Detská pohotovosť v Námestove nakoniec nebude. Lekári sú preťažení a odmietajú slúžiť
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Detská pohotovosť v Námestove nakoniec nebude. Lekári tu odmietajú slúžiť pre vyťaženosť. Je ich málo. Vláda minulý týždeň vyčlenila peniaze na zachovanie pohotovosti. Stačili by však len na 15 mesiacov.

„Vláda musela v tomto prípade zasiahnuť, pretože jednak v tomto regióne je najvyššia pôrodnosť a absencia detskej pohotovosti by bola zásadná, ale je to predovšetkým úloha vyššieho územného celku, aby to do budúcna zvládli vykonávať,“ vyhlásil podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) ešte začiatkom júla.

Námestovskej detskej pohotovosti vtedy kabinet sľúbil dvestotisíc eur. „Považujem to, s prepáčením, len za politické drísty. Po vyčerpaní dotácie by financovanie tejto služby, ktorá je v kompetencii ministerstva zdravotníctva, prebrala na seba nemocnica a Žilinský kraj. Nepovažujeme za systémové ani správne, aby samospráva suplovala kompetencie štátu,“ zdôraznila predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Detskej pohotovosti v Námestove sa v Správach :24 venoval redaktor Erik Vrábel:

Vládne peniaze by totiž mohli použiť na doplnkový bod detskej pohotovosti. Lekári by tak slúžili na dvoch pohotovostiach. V Trstenej a v Námestove.

Slúžiť v doplnkovej pohotovosti nie je povinnosťou lekárov. „Zo 17 lekárov odpovedalo 15 nie,“ priblížila riaditeľka odb. zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková.

„My pediatri sme už preťažení. Ubúda nás, pribúdajú nám pacienti do ambulancií. Máme veľké ambulancie, veľké obvody a máme veľa práce. Všetky služby navyše nás naozaj vyčerpávajú,“ hovorí pediatrička Alena Matúšáková.

„Pokiaľ nevyšiel zákon o zániku určitých pohotovostí, na Orave problém nebol. Dlho sa s tým nič nerobilo, zákon nadobudol platnosť od 1.7. Tí ľudia už sú vo svojom režime a teraz to bude zrejme ťažko vrátiť naspäť,“ upozorňuje riaditeľ Hornooravskej nemocnice s poliklinikou v Trstenej Marián Tholt.

Hodinová cesta autom

Krajská samospráva tvrdí, že rezort zdravotníctva mal pohotovosť v Námestove zaradiť do siete pevných bodov a financovali by ju poisťovne.

„Neuvažujeme o tom, že by tam mal byť pevný bod. Dokonca aj samotní lekári, aj na poliklinike Námestovo, nám povedali, že nemajú dostatočné personálne zabezpečenie, aby tam pevný bod mohol fungovať,“ tvrdí ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

„Manželia alebo otcovia rodín robia v zahraničí alebo chodia na týždňovky, turnusy. Každý nemá doma motorové vozidlo. Pre matky, ktoré majú 2-3 deti alebo viac, je komplikované dochádzať,“ povedal poslanec ŽSK Igor Janckulík (KDH).

Pacienti z Námestovského okresu tak za ambulantnou pohotovostnou službou pre deti musia cestovať do nemocnice v Trstenej. Z niektorých obcí to trvá zhruba hodinu autom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny