Na hlavný obsah

FOTO: Odštartovali tradičné behy s býkmi v Pamplone. Hlásia prvých zranených

Utrpeli rôzne poranenia.

FOTO: Odštartovali tradičné behy s býkmi v Pamplone. Hlásia prvých zranených
V Pamplone sa začali tradičné behy s býkmi. Foto: TASR/AP

Šesť ľudí utrpelo zranenia v prvý deň tohtoročného tradičného behu s býkmi v španielskej Pamplone, uviedli v nedeľu (7. 7.) miestni zdravotníci. Informovala o tom agentúra DPA.

Jedna osoba utrpela zranenia hlavy a zvyšných päť odišlo prevažne s pomliaždeninami, uviedol hovorca miestnej zdravotníckej služby pre španielsku verejnoprávnu televíziu RTVE. Viacerých zranených hospitalizovali.

V Pamplone sa v sobotu (6. 7.) začali deväťdňové slávnosti sv. Fermína, známe najmä vďaka tradičnému behu s býkmi. Každý deň až do 14. júla bude stovky ľudí naháňať šesť býkov úzkymi uličkami mesta. Trasa dlhá necelých 850 metrov vedie z ohrady až do mestskej býčej arény, kde zvieratá večer zabijú pri býčích zápasoch.

Každoročne sa pri takýchto behoch zrania desiatky ľudí, zväčša mladých mužov. Obvykle im zranenia spôsobia pády, prípadne ich býk pošliape či naberie na rohy. V minulosti došlo aj k niekoľkým úmrtiam. Od roku 1924 pri týchto behoch zomrelo 16 ľudí, pričom k poslednému úmrtiu prišlo v roku 2009, píše DPA.

Slávnosti v Pamplone, ktorých počiatok sa datuje ešte do stredoveku, sa stali celosvetovo známymi vďaka románu Ernesta Hemingwaya Slnko aj vychádza z roku 1926.

Aj vďaka nemu do Pamplony na sviatok sv. Fermína každoročne zavítajú tisíce zahraničných turistov, a to aj napriek protestom aktivistov za práva zvierat. Súčasťou osláv, na ktorých sa tradične vypije množstvo vína, sú aj koncerty, či náboženské procesie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet