Na hlavný obsah

Hlavné letisko v Miláne premenujú. Bude sa volať po niekdajšom premiérovi Berlusconim

Mediálny magnát zomrel vlani vo veku 86 rokov.

Hlavné letisko v Miláne premenujú. Bude sa volať po niekdajšom premiérovi Berlusconim
Na snímke zosnulý taliansky expremiér Silvio Berlusconi. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hlavné milánske letisko Malpensa pomenujú po niekdajšom talianskom premiérovi, miliardárovi a mediálnom magnátovi Silviovi Berlusconim, ktorý zomrel vlani vo veku 86 rokov. Oznámil to taliansky vicepremiér a minister dopravy Matteo Salvini.

Berlusconi stál na čele štyroch talianskych vlád a patril medzi najviac polarizujúce postavy moderného Talianska. Podotkla agentúra Reuters.

Národný úrad pre civilné letectvo schválil žiadosť Lombardie o premenovanie letiska na počesť Berlusconiho, oznámil Salvini a dodal, že konečné rozhodnutie leží na ňom ako na ministrovi dopravy a on ho schváli.

„Na pamiatku môjho priateľa Silvia, skvelého podnikateľa, veľkého Miláňana a veľkého Taliana,“ uviedol na sieti X dlhoročný Berlusconiho spojenec Salvini, ktorý stojí na čele strany Liga.

Berlusconi sa narodil v Miláne a po tri dekády patril k hlavným postavám talianskej politiky. Drží rekord ako najdlhšie slúžiaci povojnový taliansky premiér, ktorým bol deväť rokov. Bol lídrom stredopravej strany Hore, Talianska, zasadal v Senáte, bol aj europoslancom. Patril k najbohatším ľuďom v krajine.

Kým niektorí Berlusconiho obdivovali, ďalšieho ho kritizovali za populizmus či to, že sa podľa nich v politike držal aj vďaka svojmu mediálnemu konglomerátu. Figuroval tiež v rade súdnych káuz a odsúdili ho za daňové úniky. Súdili ho aj v kauze divokých večierkov vo jeho vile známych ako bunga-bunga. Zomrel vlani v júni pre zápal pľúc a leukémiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet