Na hlavný obsah

Most, futbalový štadión či letisko? V Taliansku sa množia nápady, čo pomenovať po zosnulom Berlusconim

Bývalý premiér zomrel pred týždňom v Miláne.

Most, futbalový štadión či letisko? V Taliansku sa množia nápady, čo pomenovať po zosnulom Berlusconim
Taliansky expremiér Silvio Berlusconi. Foto: TASR/AP

Štadióny, letiská v Miláne, rodná ulica či ešte nepostavený most nad Messinskou úžinou. V Taliansku sa v posledných dňoch množia nápady, čo pomenovať po bývalom premiérovi Silviovi Berlusconim, ktorý zomrel pred týždňom v Miláne.

Návrhy zaznievajú predovšetkým od politikov stredopravicového bloku a strany Nahor Taliansko, ktorú Berlusconi založil, píše týždenník L’Espresso.

Množstvo nápadov na premenovanie miest po bývalom premiérovi zaznieva v Miláne, kde sa Berlusconi narodil a strávil podstatnú časť svojho života. Už minulý týždeň viacerí pravicoví politici, napríklad bývalý milánsky viceprimátor a poslanec za krajne pravicovú stranu Bratia Talianska Riccardo De Corato, navrhli, aby sa po Berlusconim pomenovala ulica Volturno neďaleko centra, kde sa zosnulý politik narodil.

Odmietavo sa k návrhu postavil súčasný starosta Giuseppe Sala, ktorý poukázal na to, že podľa zákona možno ulicu pomenovať po človeku, od ktorého úmrtia uplynulo najmenej desať rokov. Ministerstvo vnútra však môže udeliť výnimku.

Po bývalom premiérovi by sa mohlo volať jedno z dvoch milánskych letísk. Bývalý starosta Gabriele Albertini v pondelok (19. 6.) navrhol, aby Berlusconiho meno malo v názve letisko Linate, zatiaľ čo niekoľko krajských zástupcov navrhlo, aby politikovo meno nieslo letisko Malpensa.

„Na rozdiel od ulice či námestia tu nie sú pravidlá ohľadom toho, koľko rokov musí uplynúť od úmrtia,“ uviedli navrhovatelia. Ministerstvo dopravy už oznámilo, že sa chce návrhmi vážne zaoberať, uviedol denník La Stampa.

Vicepremiér Matteo Salvini z Ligy podporil pri rozhovore na stanici Radio24 myšlienku, aby Berlusconiho meno niesol nový štadión futbalového klubu AC Miláno, ktorého bol politik a podnikateľ dlhoročným prezidentom.

Most či futbalový štadión?

Zdržanlivejšie sa Salvini vyjadril k možnosti pomenovať po Berlusconim nový most nad Messinskou úžinou, ktorého výstavbu bývalý premiér podporoval. „Zaujíma ma hlavne postavenie mosta,“ povedal Salvini.

Padli tiež návrhy, aby Berlusconiho meno niesol štadión futbalového klubu v Monze, ktorý zosnulý expremiér vlastnil. Ten má na rozdiel od nového štadióna či mosta jednu nespornú výhodu – už existuje.

Najrýchlejší v pretekoch vo venovaní miesta bývalému premiérovi bude zrejme región Lombardie. Jeho šéf Attilio Fontana z Ligy už ohlásil zámer, aby Berlusconiho meno niesla vyhliadková terasa mrakodrapu, kde sídli krajský úrad. Návrh by malo zastupiteľstvo prerokovať na jednom zo svojich najbližších zasadnutí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet